onsdag 14 juli 2010

Otrolig pengatvätt

Kommer du ihåg de där tre svenskarna av somaliskt ursprung som skulle svältas ihjäl på grund av obevisade anklagelser från USA om att de skickade pengar till "terrorister"? Eller minns att nyligen träffade EU en överenskommelse med USA om att (utan motsvarande åtgärd från USA:s sida) lämna ut europeernas banktransaktioner? Det är naturligtvis "terrorismen" som spökar. De informella nätverken som ser till att somaliska emigranter kan skicka pengar till fattiga släktingar i hemlandet slås utan tvekan sönder, bara för att komma åt några meningslösa småhandlare i mord- och fanatismbranschen som kanske inte ens skickar pengar den vägen. Hu så farligt, tänk om det kommer fram några slantar till den förmodligen sedan länge döde herr bin Laden, eller till somaliska islamister som försöker få ut ockupanterna från sitt land!

I det sammanhanget kan man läsa den här artikeln, nära nog tappa hakan och undra: "Är det verkligen sant!" En av de största bankerna i USA uppges ha tvättat 380 miljarder (obs: miljarder!) dollar åt mexicanska knarkkarteller! När det avslöjades så slapp dock bankirerna undan med böter på 160 miljoner (obs: miljoner!) dollar samt ett löfte om att inte göra om det där! Detta pågår alltså i USA samtidigt som USA:s politiker och poliser och diplomater exempelvis håller på med sådana saker som jag beskrev inledningsvis.

Bakgrunden är naturligtvis samma gamla visa om att "bankerna är för stora för att få falla". Tja, skulle dessa bankdirektörer behandlas på samma sätt som smålangarna på gatorna i USA:s städer skulle de naturligtvis åka in bakom galler och aldrig komma ut igen, och bankerna skulle förmodligen tvingas stänga. Men so what? Det finns en grupp företagsledare i USA som tydligen kan göra vad som helst utan att åka dit, och hur kan man tolerera sådant i en stat som skall gälla som rättsstat? - En kritiker kanske undrar hur mycket av rättsstat det finns i USA, dock. De kan fortsätta att spekulera fullkomligt hänsynslöst med nationens ekonomi och bli räddad av offentliga pengar när det hela spricker, de kan hantera enorma summor från den organiserade brottsligheten och bara få en enkel tillrättavisning och inte hamna inför en domstol.

De mexicanska knarkkartellerna slåss inbördes och mot den mexicanska staten och det är oerhört blodigt och kostsamt. En del av mördandet uppges ske med vapen som köpts i USA. Man kan ju undra om dessa betalas med pengar från konton där knarkinkomster tvättats och gjorts legala också? Och så sprider de död och elände in i USA genom sina nätverk av kokaintransportörer.

Vansinne? - På ett plan, ja. Men det kan finnas en ond logik. En aspekt jag funderade på är misstanken att det finns grupper i USA:s administration som är inblandade i den här trafiken. CIA är väl de som brukar pekas ut, men det finns väl andra också. De har samarbetat med narkotikaproducenter tidigare, som i "Gyllene triangeln" i Sydostasien, med den italienska maffian och liknande skumma grupper på Balkan. Alla de där var ju pålitliga antikommunister ... . Kanske en del mexicanska knarkpengar via tvättade konton letar sig in i det skumrask som är USA:s inrikes- och utrikespolitik.

11 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Man kan naturligtvis, apropå USA som rättsstat, säga som juridikprofessor Lawrence Lessig - att USA har utmärkta lagar men att de tyvärr är för dyra för att använda.

Kerstin sa...

Tyvärr är det nog så att det är gansters som styr världen och ju mer man läser och sätter sig in i sådant här, ju säkrare på den saken blir man.

Jag är bara förvånad att Madoff åkte dit, men det är klart, han satt inte i någon storbank.

Det är också betecknande att det är i amerikanska media man får lära sig hur det går till "over there", i Frihetens stamort på jorden. I svenska media talar man inte om sånt här. Här är allting så hederligt, ja även i USA är allting hederligt i svenska media och landet är ett verkligt exempel att ta efter (och det gör man).
I varje fall är Moderaterna väldigt hederliga, vår regering alltså, ja och så våra banker också förstås.

Björn Nilsson sa...

Eller man kan säga som Gandhi när någon frågade honom om vad han tyckte om den västerländska civilisationen - att den låter som en god idé. Byt ut "civilisation" mot "rättsstat" och vi får samma effekt.

Naturligtvis vacklar rättstillämpningen i USA och andra länder hit och dit, men rent generellt gäller det väl att man som brottsling skall syssla med "rätt" brott och ha "rätt" beskyddare, så klarar man sig. Madoffs svindel berörde ju inga statsintressen (fast han skyddades ändå länge av inkompetens i de statliga övervakningsorganen för finansvärlden) så till slut så åkta han dit. Knarkhandlare med kontakter in i CIA - det är något annat.

/lasse sa...

Only in America, kan man i alla fall hoppas. Vanligt rättsmedvetande brukar ha uppfattningen att straffet står i någon proportion till omfattningen av brottet. 380 miljarder är en slant, så straffet för detta var böter på 160 miljoner eller 0,04 procent av beloppet som tvättats åt narkotikahandlarna.

Kan man misstänka att arvodet/avgiften som de samhällsnyttiga och oundgängliga bankirerna (som alltid måste hållas under armarna för att samhället inte ska gå under) tog för att tvätta den smutsiga byken översteg dessa anorektiska procent de fick i straff.

Björn Nilsson sa...

Nja, formatet är väl amerikanskt, och nog tror jag banken trots böter tjänade bra på affärerna. En provision på en procent hade varit en god affär. Eller bara en halv procent ... .

Men nog kan man misstänka att "rättsstater" på annat håll också tolererar väldigt skumma saker - även i Sverige!

/lasse sa...

Jo så är det nog. När det gäller Madoff så var det ju mer en sidofigur och "småhandlare" men det krävde ändå nästan att han i princip fick knacka på hos polisen och säga till dem att han var en brottsling.

Björn Nilsson sa...

Jamen han SÅÅÅG ju så snäll ut (och var förmodligen en jäkel på att snacka så att han till och med trodde på sig själv). Skulle man dock samla alla "whistle-blowers" angående Madoff, subprimekrisen, BP, penningtvätten etc. skulle man kunna få ihop en imponerande blåsorkester. Som dock höga vederbörande ignorerar tills läget blir fullständigt ohållbart eftersom ingen vill gälla som "bråkig". Eller i USA:s fall som "opatriotisk".

/lasse sa...

Jag såg att Madoff ska avtjäna sitt straff till November 2139, risken är betydande att han snuvar staten på större delen av strafftiden.

Jag såg på Wikipedia att han avtjänade sitt straff på ett låg eller medium fängelse i Nordkarolina, det lär innebära liknande som här att det är relativt fritt inom anläggningen. Under rättegången bad han klienterna om ursäkt och pratade om vilken skam det var för honom, i fängelset lär det låta annorlunda "Fuck my victims" ska han ha sagt och menar att det var rika, snåla och giriga typer. Bästa kompisarna i fängelset har blivit en som spionerat mot USA (för Israel) och en gammal maffia boss. Han och maffiabossen promenerar och spelar boccia.

Björn Nilsson sa...

Ja, det var knappast stackars uteliggare som han snodde på deras sista dime. Snarare rika knäppisar som inte undrade över en fond som påstods ge 10% utdelning per år, oavsett hur konjunkturerna i övrigt var, enligt någon fantastisk formel som tyvärr nästan ingen utom Madoff själv förstod. Det är inte bra att vara sniken och godtrogen samtidigt.

Han verkar ju ha passande sällskap i fängelset i alla fall, inga darriga knarkare eller så.

Anonym sa...

Första gången jagläser din blogg, så jag ber om ursäkt om jag inte har full koll.

Reagerar först och främst på ditt massiva USA-hat och undrar då, är det bättre i Kina? Mindre korruption och sånt? Är det bättre i NordKorea? Är det bättre på Kuba?

Angående Mexicanska knarkkriget så kan det såklart inte uteslutas att någon amerikan agerar olagligt och försöker tjäna pengar på det. Det finns kriminella människor över hela världen.

I USA finns det iallafall ett system och en ambition vars syfte är att ställa kriminela till svars för sina handlingar. Annars hade pengatvätten aldrig avslöjats.

Framförallt finns där fri media, vilken hjälper dig att bespotta deras banker och myndigheter mm. Annars hade du inte kunnat skriva om det.

I era idealländer tillåts ingen granskning av så det är väl inte så konstigt att ni förleds tro att alla är så hederliga där.

Kinas nedtystning av mjölkförgiftningar, tibet mm mm.

Att sedan USA räddade världen från Nazismen och kommunismen. USA avslutade slakten i fd Yugoslavien, medans europa och övriga världen tittade på. Kuwait invaderades av Irak och Saddam Hussein. Hussein brukade också roa sig med att då och då dumpa senapsgas på civila kurder. Vilka satte stopp för det?

Om det USA gör i Afghanistan behöver man lite bakgrundsfakta som jag hämtar från wikipedia:
Talibanerna till makten i september 1996. Som mest kontrollerade talibanerna 90 procent av landets yta. Efter 1996, när talibanerna tog över, blev kvinnor tvungna att bära burqa på offentliga platser samt följas av en manlig släkting. Om de bröt mot någon av reglerna straffades de med slag och bojor, och om de hade nagellack kunde de få fingrarna avhuggna. Talibanerna förbjöd kvinnor att arbeta utanför hemmet, om det inte gällde sjukvård. Det gjorde det väldigt svårt för ensamstående mödrar att försörja sig, eftersom lönen inte var den bästa. För att förhindra att kvinnor lärde sig för mycket fick de inte gå i skolan längre än till åtta års ålder. Läskunnigheten bland kvinnor i Afghanistan var därför låg..I nordöst utmanades islamiströrelsen av Norra alliansen. Talibanerna införde islamistiska sharialagar och ändrade landets namn till Muslimska emiratet Afghanistan. Mohammed Omar fick titeln amir al-muminin (De troendes härförare). Landet utvecklades under slutet av 1990-talet till ett tillhåll för militanta islamister, bland annat Usama bin Ladens rörelse al-Qaida.) 1998 sprängde al-Qaida de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania... Talibanregimen blev allt mer isolerad och fundamentalistisk. I mars 2001 lät regimen skjuta sönder två stycken 1 500 år gamla Buddhastatyer. Omvärlden rasade mot förstörelsen av dessa världsarvsförklarade kulturminnen.[15]. 11 september-attackerna 2001 föranledde USA att ånyo att kräva bin Ladin utlämnad.

Visst, USA är inte perfekt men de gör mycket gott också.

Jag tror på demokrati som styre. Att försöka införa demokrati i Irak och kanske även i Afghanistan tror jag är bra för hela världens befolkning och främst då för dem som lever där.

Ser gärna att det stackars förtryckta folket i Burma också får hjälp av FN med USA i spetsen.

Björn Nilsson sa...

Hade du varit demokratiskt sinnad hade du inte skrivit det där - och dessutom avsluta med att önska att burmeserna förutom naturkatastrofer och en militärjunta skall drabbas av samma terrorkrig som irakier och afghaner är sannerligen inte smakligt.