lördag 3 juli 2010

I Stieg Larssons kölvatten


Observera den skumma blicken ur ögonvrån, det skenbart oskyldiga närmandet till glaset ... korvmåsar har jag hört talas om, alltså sådana som knycker korvarna från intet ont anande ute-ätare i Kungsan i Stockholm, men ölmåsar ...?

Bilden har inget med inlägget i övrigt att göra, annat än att somliga gillar att dricka en öl utomhus när det är sommar, och många läser även deckare när det är sommar och semester. Då kan meddelas från USAmerika att det märkliga hänt att deras konsumtion av utländska deckare (alltså sådana som kommer från den verkliga världen) har svällt rejält.

Detta har skett i kölvattnet av Stieg Larssons böcker som säljer bra därborta. Han har så att säga fungerat som dörröppnare. Själv läste jag bara den sista i hans trilogi när den gick som följetång i DN och fick mest intrycket av Pippi Långstrump i våldsåldern, men vem säger att min smak är den avgörande? Hur som haver, Larssons framgångar har gjort att förlagen i USA börjat jaga kriminalförfattare och deras alster över hela världen. Det måste vara en överraskning för många USAmerikaner att det finns en värld därute ...

Inga kommentarer: