lördag 24 juli 2010

Mer och mindre gentlemannalikt i Indien


Jag ser i indiska The Hindu att Indiens högsta domstol har gett regeringen en välförtjänt snyting med anledning av hur hemmafruar klassificeras i befolkningsstatistiken. Som domstolen upprört påpekar räknas 397 miljoner hemmafruar som "icke-produktiva arbetare", och hamnar därmed i samma kategori som prostituerade, tiggare och fångar. Inte bra, säger domstolen, och pekar på allt nyttigt arbete som utförs i hemmen.

Det är gentlemannalikt att ställa upp för hårt arbetande kvinnor.

Mindre som gentlemän är nog det indiska storbolaget Vedantas bossar. Det är frågan om hur anständiga deras försök att bryta bauxit i delstaten Orissa är. I området bor Dongria Kondhfolket, ett stamfolk, som inte vill ha sin hembygd förstörd och själva bli bortjagade från sitt heliga berg. Vedanta kontrolleras av en indier som tydligen bor i England och är landets tionde rikast man. Bolaget jobbar givetvis hand i hand med myndigheterna, men en del stora investerare i England börjar betrakta dess aktier som pestsmittade. Amnesty International har också protesterat. Jag har för mig att Arundathi Roy skrivit en del kritiskt om Vedantas framfart också. Kolla här om jag minns rätt.

När vi ändå är i Asien: inte bara Kina, Japan och Indien är inne i rymdcirkusen (och Israel, som till mångas överraskning faktiskt ligger i Asien). Irans president, den förmodligen helt normale Mahmoud Ahmadi Nejad, har meddelat att landet vill skjuta upp sin första bemannade rymdraket år 2019. (Här får han prata själv, förresten.) Hittills har man skickat upp "en mus, en eller två sköldpaddor och flera maskar" enligt vad Svenskan skriver. Räknade man inte sköldpaddorna innan man sköt upp dem? Sovjet började med den berömda rymdhunden Laika, men iranierna håller sig till blygsammare varelser åtminstone i början.

Inga kommentarer: