lördag 17 juli 2010

EU och vidskepelse

Somliga tror på tomten, andra på Det Flygande Spaghettimonstret (nja, de vet nog att de skojar), och några (som är skojare) hävdar att de tror på EU.

Men så finns det otroende, och folk som tror fel. Och ärligt talat tror jag att den folkpartistiska EU-ministern Birgitta Ohlsson tycker att det är bättre att folk tror på tomtar och troll än att de i sann upplysningsanda granskar EU-projektet och stoppar det i någon återvinningsbehållare för miljöfarligt avfall.

Vi lever i upplysningens och förnuftets tidevarv
påstår Ohlsson. Varför händer då så mycket dumheter, brott, ödeläggelse? Är en uppblåst EU-administration som drar fram och åter mellan Bryssel och Strassbourg upplyst, eller är det parasitism och slöseri? Rasismen är åter på frammarsch i Europa. Förnuft? Europeiska stater deltar i kolonialkrig och utplundring i Tredje världen samtidigt som man är i full färd med ett sorts krig mot de egna medborgarna via ekonomisk utpressning ("besparingar") och alltmer hotade demokratiska rättigheter. Är det upplyst och förnuftigt?

Enbart ett gediget kunskapssamhälle kommer att klara framtidens utmaningar. ... För mig som varm Europavän och som folkpartist med den bestämda uppfattningen att kunskap och vetenskap är oumbärligt för att kunna lösa framtidens problem är det senaste decenniets bristande utveckling i Europa djupt beklaglig.

Det där är på gränsen till svindleri. "Kunskap och vetenskap" går inte ihop med kapitalets oförnuftiga "Europa". Kanske galenskapen hos dess ledare, inklusive den odemokratiska Europeiska Centralbanken, kommer att köra hela EU-ekipaget över stupet. Inte undra på att en massa förvirrade människor vänder sig bort från eländet. Synd bara att de inte själva tar tag i kunskaperna och förnuftet för att slå byråkraterna ur sätet.

"Förnuft" förresten - i den mjäkiga svenska versionen av Internationalen står det att "det dånar uti rättens krater". Men i det franska originalet är det i "förnuftets krater" det dånar. Och det är en rejäl skillnad. Att hävda att den nuvarande samhällsordningen är oförnuftig är faktiskt starkare än att hävda att den är orättvis ... vill jag, som önskar gå fram under upplysningens fana gärna hävda!

PS. Kolla in det här inlägget hos Lennart Frantzell. Jag tycker det i viss mån tangerar den här problematiken också. DS

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Jaha. Se där, vi hittade samma artikel att reagera på!
:-)

Björn Nilsson sa...

Ja, det var väl inte så svårt att reagera på de där EU-tokerierna.

/lasse sa...

Man måste ha tålamod och stort mått av empati och förståelse, folkpartister är inte som vi andra de ser inte världen som vi ser den.

Björn Nilsson sa...

En gång lär det ha funnits bildade människor i folkpartiet, läroverksadjunkter och liknande. De kanske var tänkande också. Vart tog de vägen?