fredag 24 augusti 2007

IPS

IPS betyder Inter Press Service och är en nyhetsbyrå som man hittar här på nätet. Ibland innehåller den nyheter som man inte ser i "vanliga" media. Som det här från alldeles nyss:

Ecuador föreslår att man avstår från att borra efter olja i områden i Amazonas som dels är oerhört rika vad det gäller olika former av liv (det är ett riktigt fågelskådarparadis därborta, bland annat) och dels innehåller en del indianfolk som inte vill ha kontakt med omvärlden och som drabbats av tidigare oljeutvinning. Dessutom blir inte oljan uppeldad och till ett bidrag i klimatförsämringen. I utbyte mot att oljan får vara kvar i marken vill Ecuador ha stöd utifrån, och det verkar möta en del positiva internationella reaktioner. Ett intressant initiativ från president Correa.

Eller den här posten: CARE, en av de största biståndsgivarna inom livsmedelsområdet har sagt nej till 46 miljoner dollar i stöd från USA:s regering därför att man anser att regeringens linje innebär att lokala jordbrukare i stödområden skadas. USA:s officiella politik är att köpa upp livsmedel från sina egna bönder, ge till hjälporganisationer som i sin tur levererar till låga priser i områden med matbrist. Man behöver inte vara ekonom för att lista ut att det här är ett sätt för USA:s politiker att hålla sina egna bönder under armarna, samtidigt som en del bönder i Tredje världen utsätts för en hopplös konkurrens och drivs att ge upp.

Det händer så mycket intressant på alla möjliga håll och kanter att jag nästan ger upp - det finns ingen möjlighet att hänga med. Samtidigt är det myriader av rätt små händelser, som de här, som för oss in i en ny värld. Den är några meter framåt och till vänster om hörnet.

Inga kommentarer: