fredag 17 augusti 2007

Baisse på börsen

Baisse uttalas ungefär som bääss, inte som bajs även om man kanske skulle kunna tro det. Det är franska och betyder att "här går det utför".

Det globala börsraset fortsätter, trots att EU:s centralbank, Bank of Japan och Federal Reserve i USA har vräkt in oerhörda pengar i banksystemen för att blåsa liv i kreditgivning och rädda skakiga och vårdslösa långivare. Och med detta sprider sig naturligtvis rädslan för att något ännu värre kan hända. Helt enkelt att botten kan gå ur ekonomin och en rejäl världsdepression brakar loss. I en artikel i Aftonbladet idag klagar en Mats Lönnerblad (ordförande i Sveriges bankkunders riksförbund): ”Bankkrisen är snart här – vem betalar, Reinfeldt?”

Det verkar som om Lönnerblad är orolig för vad regeringen gör/inte gör, och vad banker kan ta sig för vid en ny kris:

Förra gången det begav sig för Sveriges vidkommande, tillät sig krisbankerna att plundra både fastighetsägare och företagare, med hjälp av dåvarande statsminister Carl Bildt och bankministern Bo Lundgren, om bankerna bara befarade att säkerheterna hade försämrats. Det var på så vis skötsamma fastighetsägare och företagare fick se sina företag gå upp i rök.

Denna gång går det inte lika lätt att göra sig av med säkerheterna och behålla övervärdena eftersom det är stora delar av den amerikanska bo-marknaden som har kollapsat.

När det gällde den svenska bankkrisen berodde denna på att de svenska storbankerna hade lånat ut alldeles för mycket pengar till ett fåtal fastighetsbolag, med negativ direktavkastning.

Den dåvarande borgerliga regeringens agerande tillsammans med krisbankerna gjorde att den gången blev det allmänheten och de skötsamma fastighetsägarna och företagarna som fick betala för bankernas obeståndssituation.


(Not: Vad är Sveriges bankkunder för ena figurer? Har inte bankerna lyckats jaga ut alla sina gamla kunder på gatan vid det här laget?)


2 kommentarer:

FredrichL sa...

Sveriges bankkunder är synonymt med bankrättsföreningen BRF, som även om de har en del giltiga poänger, är präglade av en viss air av rättshaverism
http://www.bankrattsforeningen.org.se/

Björn Nilsson sa...

Tack för upplysningen. Man lär sig något nytt varje dag. Tog en titt på den där hemsidan, och det verkar vara något för folk i min åldersklass som minns när Sparbanken och Jordbrukskassan var hederliga institutioner som inte spelade bort spararnas pengar eller ägnade sig åt skum "rådgivning".

Jaja, som jag (och andra på nätet) har skrivit tidigare: "socialisera hela skiten!"