söndag 26 augusti 2007

Filosofiska grundfrågor (?)

I Aftonbladet idag skriver filosofen Torbjörn Tännsjö åter om dopning och idrott. Jo, det har han gjort förut och jag vet inte om det är filosofins mest angelägna ämne. I själva verket finns det tyngre frågor som står i farstun och stampar, och där filosoferna bör gå in och röja för att inte religiösa knäppisar, guru-typer och svindlare av alla de sorter helt skall ta över.

Det handlar om själen. Eller det som har kallats själ, där bland annat människans uppfattning av omvärlden ingår. Med ganska enkel utrustning har svenska och schweiziska forskare lyckats få försökspersoner att uppfatta sig som om de är utanför sig själva. "Jaget flyttar från kroppen" var rubriken i Dagens Nyheter. Sådant känner man ju igen tidigare från berättelser om "nära döden-upplevelser". Men kan man med lite tekniska pinaler framkalla samma sorts upplevelser utan några kopplingar till religion eller mystik, bara som vanliga hederliga laboratorieförsök, kör man i praktiken en armbåge i magen på hela mystikerbranschen. Fast jag misstänker att branschen dels kommer att försöka slå tillbaka, dels förvandla de nya rönen till hokus pokus av "new age"-modell.

Med andra ord Tännsjö: du kanske skulle kasta ett getöga på själen i stället för att kolla in dopade (?) idrottare på TV?

Inga kommentarer: