fredag 3 augusti 2007

Tillbaka till torvan!

Tidigare idag hackade jag lite förstrött på den stackars Federley från Centerns ungdomsförbund som begabbas av många bloggare efter sitt misslyckade inhopp som näringsidkare. Men det är ju mer konstruktivt att ge positiva tips än att skälla eller håna folk. För den sakens skull sökte jag statistik angående konkurser. Det fanns sådan, riktigt utförlig dessutom, hos ITPS (Institutet för tillväxtpolitiska studier).

ITPS:s statistik säger att var 149:e företag gick i konkurs år 2006. Detta är alltså ett genomsnitt. För hotell- och restaurangbranschen var det var 67: e företag. Handeln låg också med rätt höga siffror (var 84:e butik slog vantarna i bordet). Byggnadsföretag hade också en ganska hög dödlighet.

Men vad skall man då satsa på om man vill jobba i sin firma utan att ha kronofogden i hälarna? - Här kommer svaret som borde vara intressant för en centerpartist. Bland jordbruks- och skogsbruksföretag gick endast var 1900:e i konkurs år 2006. Om den gode Federley hade börjat odla sallad i stället för att försöka kränga sallad till bratsen vid Stureplan hade hans lycka kanske inte varit garanterad - men chansen att lyckas hade varit betydligt större. (Liksom chansen till EU-bidrag och annat intressant.)

Inga kommentarer: