Det fanns statistik i Dagens Nyheter imorse om antalet nyregisterade företag de senaste åren som påstås syssla med "hushållsnära tjänster". Vad som saknas, för att få ett riktigt grepp på de där siffrorna är uppgifter om hur många av de registrerade företagen som verkligen bedriver någon verksamhet, samt hur många som av konkurs eller andra orsaker upphört. Är det en stabil sektor, eller är det en stor genomströmning av företag? Vad jag förstår finns det några stora företag i branschen, medan resten verkar mer vara småskuttar. Kan man misstänka att det är en motsvarighet till sektorn "hotell och restaurang" där utslagningen är stor och villkoren dåliga (och en hel del skumrask bedrivs)?
På tal om tjänster av det här slaget: för några år sedan var det en insändarskribent i DN som pekade på en intressanta skillnaden mellan hushållstjänster ("pigjobb") och hantverkstjänster ("drängjobb"). Alla bör ha åtminstone elementära kunskaper för att sköta ett hushåll, medan man inte kan kräva att gemene man skall veta hur man exempelvis gör rörmokeriarbeten. (Med tanke på de ökande vattenskadorna i bostadshus bör nog folk i gemen ge tusan i att peta i rören vid ombyggnader av badrum och liknande, för övrigt.)
"Piga" förresten - redan under mellankrigstiden hade man ändrat benämningen till "hembiträde". Det arbetades en del för att organisera hembiträdena fackligt och få upp deras villkor. När högkonjunkturen slog till efter kriget försvann större delen av den här arbetsmarknaden. Det fanns andra jobb för pigga flickor från landet att hoppa på när de kom till storsta'n än att passa upp fina herrskap!
1 kommentar:
Vet att vissa arbetsgivare bara sade "flicka" om barnflicka eller hembiträdesflicka. Säg "piga" och jag tänker på Emil-böckerna. Säg "hembiträde"/"barnflicka" och jag tänker på sådan där inneboende tjänsteflicka, i sådana där kläder man ser i gamla svenska filmer (hembiträdesklänning, eller blus, kjol, förkläde) fastän det är ganska ovanligt i dagens Sverige.
Skicka en kommentar