Det är sällan lyckat med speciallagar som riktar sig mot utpekade särgrupper som vindögda, tattare, smålänningar ... eller sverigedemokrater. Några tänkare vill ändra kommunallagen så att man kan hålla omval om SD hamnar som vågmästare i kommunalfullmäktige och det stör ritningarna för övriga partier. Men borde inte samma sak gälla miljö- och vänsterpartierna som sällan har stora grupper men som kan få en vågmästarställning, eller vilket som helst av alla dessa kommunala lokalpartier ("Kommunens väl" eller vad de nu kan kalla sig)?
Jag tvivlar på att det är så lyckat med omval. Resultatet kan ju bli samma som förra gången, eller kanske att ännu fler SD-are (eller andra som är "fel") kommer in. Det sista kanske händer om folk i gemen tycker att SD-arna behandlas snorkigt av byråkrater och pampar i kommunalhuset. Och hur skall man agera om valdeltagandet sjunker pga att folk inte vill vara med om det här? Hur lågt valdeltagande kan man ha utan att valet förklaras ogiltigt - vi har ingen lägre gräns i Sverige, men borde det inte vara lämpligt att ha det? 50,1% av valmanskåren måste rösta, annars är valet ogiltigt?? - Det kanske helt enkelt är så att övriga partier får skärpa sig och ta hand om frågor som väljarna tycker är viktiga, snarare än att ropa på polis när folk röstar fel!
Det där med demokrati är inte enkelt. Chávez i Venezuela vill förlänga mandatperioden för presidentskapet med ett år samt ta bort spärren för hur många gånger man kan bli omvald. Det upprör på sina håll. Men som vi minns (borde minnas i alla fall) har Venezuela en paragraf i grundlagen som säger att om tillräckligt många människor skriver på så måste omval till presidentposten hållas. Det hände för några år sedan - och majoriteten ville ha kvar Chávez!
Med andra ord har Venezuela i vissa avseenden mer demokrati än Sverige (och DN:s ledaravdelning). Idag är läget här att regeringskoalitionen måste spricka för att nyval skall utlysas. Men tänk om vi hade den venezuelanska modellen här: då skulle namninsamlingar vara i full gång överallt för att få till ett nyval så att Reinfeldt&Co kunde dumpas.
PS. Jag misstänker att det är mer Chávez politik, där oljeinkomsterna används för folkliga behov, än eventuella demokratiska övertramp som sticker i ögonen på vissa håll. Hade Venezuela drivit en auktoritär och sjaskig politik i samma stil som vissa länder i Centralasien hade nog inte klagomålen varit så stora. Problemet i Venezuela är inte presidenten. Jag misstänker att det, som vanligt, är korruption i maktskikten lite längre ner som är det verkliga bekymret. Det måste till en folklig rörelse för att hålla den sortens människor på mattan. Förhoppningsvis kan det nya breda masspartiet som Chávez bildade klara av det. Men det vet man ju aldrig i förväg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar