måndag 15 februari 2010

En tebjudning med annan orsak än angivet


Hört talas om "Boston Tea Party"? 1773 äntrar ett antal personer utklädda till indianer ett fartyg med telast i Bostons hamn och så kastar de lasten i vattnet. Det är en händelse som skall visa på hur arga kolonisterna i Brittiska Nordamerika var på England med dess tullar och skatter. Det skall vara en stor patriotisk händelse.

Låt oss för ett ögonblick bortse från det märkliga tilltaget att klä ut sig till indianer, alltså de människor man ville utrota eller driva bort, i stället för att själv stå för vad man gjorde. Ta i stället en titt på den här artikeln där det sägs att det där med tullar är upp-och-nedvänt. Det var inte så att tullen på te hade höjts. Den hade sänkts, och det retade upp tesmugglarna! Deras marknad försvann när teimporten till de engelska kolonierna i Nordamerika blev mycket billigare!

The Boston Tea Party wasn't organized by oppressed and over-taxed, unrepresented colonists. Instead The Boston Tea Party was a special interest political action organized and led by those most hurt by the British Tax Act of 1773 - tea smugglers.

Jag trodde detta skulle orsaka en proteststorm i kommentarsfältet men hittills har jag inte sett något i den stilen.

Det kanske säger något om USA:s senare historia att ett upptåg i den här stilen vördas som en stor och viktig händelse.

3 kommentarer:

Carl Jacobson sa...

Det är ju knappast det enda inslaget i amerikansk historia som mer är grundat på myter än just historia!

Björn Nilsson sa...

Den romerske historieskrivaren Livius pekade på att man bör titta på hur en stad/stat grundläggs. Är det i ära eller vanära? USAmerikanens skrytsamhet kan ju vara ett sätt att dölja fläckarna i det förflutna.

L. O. K. Ejnermark sa...

Mycket intressant!