söndag 7 februari 2010

Två svenska officerare dödade

Två liv har slösats bort, två svenska officerare uppges på radion ha dödats i Afghanistan. En kapten och en löjtnant. Det var mening att svenskarna skulle vara i ett lugnt område. Utvecklingen på marken i landet har drivit fronten norrut, så det knepet fungerar inte längre. Ytterst få områden i Afghanistan torde vara lugna och säkra i dag.

Att NATO:s och USA:s överfall på Afghanistan - som inte hotat USA - håller på att förvandlas till ett hejdundrande nederlag verkar inte ha fått Reinfeldt och Tolgfors att vakna till. Officiellt har man inte reagerat när höga USA-företrädare talar om att köpa ut de talibaner man nyss ville utplåna. (Det lär inte lyckas.) Tolgfors vill inte uttala sig om de senaste förlusterna. När tänker man göra det, och vad säger vår ryggradslösa "opposition"? Kan Vänsterpartiet och de vettigare elementen i Miljöpartiet få Sahlin på bättre tankar?

10 kommentarer:

Sebastian Eriksson sa...

SLÖSAT BORT SINA LIV!
Tror du det är så de vill bli ihågkomna! Jag är övertygad om att officerarna mina kollegor inte vill bli ihågkomna på de viset!

Björn Nilsson sa...

Vilken nytta för det svenska folket? Vilken nytta för det afghanska folket?

Sverige har glidit in i ett totalt onödigt krig, blir svenskar dödade där är det meningslösa offer. Såvida man inte tycker att det är till NATO:s eller USA:s nytta, men eftersom USA varken moraliskt eller ekonomisk har råd med detta våldförande på fattigfolk i Asien så har jag svårt att se annat än slöseri med mänskliga liv. Vi har nästan ingen krigsmakt kvar, och den som finns skickas på rena dåruppdrag långt bort - till vilken nytta?

Lena Källman sa...

Jag hoppas att vänsterpartiet tar en ordentlig dust med (S) och (MP) om Sveriges militära närvaro i Afghanistan. Än är inte loppet kört.Kanske dagens tragiska händelse kan få dem att tänka om.

Björn Nilsson sa...

Man kan ju hoppas. Själv vill jag se det innan jag tror att det blir någon ändring. I ledningen för S finns en del personer som har knutit sig hårt till att svenskarna skall vara med i kriget i Afghanistan, och deras prestige hänger nog på att det inte blir ett tillbakadragande.

Sixten Andréasson sa...

Mycket bra, Björn. Att dö som ockupant i strid med motsåndsmän är inget hjältemod. Visst framställde Nazityskland det så.
Men efter kriget hyllades som hjältar de motståndsmän/partisaner som dödats i strid av de tyska ockupanterna.

Björn Nilsson sa...

Ja, inte tror jag "våra pojkar" (och flickor) kommer att få mycket ära av den där expeditionen till Centralasien.

Karl Malghult sa...

Mellankrigstida Tyskland talar väl för motsatsen. Vem vetm om inte en dolkstötslegend dyker upp (de västerländska arméerna har ju hittils varit obesegrade, det är politikernas sjabbel som ställt till allt)

Björn Nilsson sa...

Det är svårt att få ihop en dolkstötslegend vad det gäller de svenska knektarna. Några militärer kan väl tjoa om bättre pansarfordon eller helikoptrar, men för närvarande är det svårt att se hur det skall gå att göra politik av vår expedition dit bort. De som är för eländet försöker väl samtidigt hålla en låg profil. Det är lugnast, för de inser nog att det här kommer inte att sluta väl.

Karl Malghult sa...

Med västvärlden tänkte jag mig att det kommer börja i USA (teaparty-rörelsen har potential att svänga i den ena och den andra obehagliga riktningen) och sedan exporteras tankegodset hit genom de etablerade kanalerna. Kanske drar jag bara för snabba växlar på det.

Björn Nilsson sa...

Tja, Expressens och andras försök att sälja legoknektarna som "fredssoldater" kan ju vara ett oroväckande tecken. Kill for peace!