fredag 2 juli 2010

Matkris och spekulation

För stora för att få falla?


Är det någon som minns matkrisen för några år sedan? Det var upplopp och oroligheter i många länder, men vad var det för kris egentligen? Var det att det fanns för lite mat i förhållande till de munnar som skulle mättas? Var det för att kineser och indier sprang ut och köpte för mycket mat, för att vädret var dåligt eller så?

Här är två artiklar som pekar på andra sammanhang, och pekar på ansvariga som vi känner igen från andra sammanhang:

How Goldman Sachs Gambled On Starving The Poor - And Won

Food Crisis Preceded the Financial Crisis

Just det där att matkrisen föregick finanskrisen har betydelse. Samma "aktörer" (jag tycker inte om uttrycket "aktör", det låter som om det är skådespelare i farten) finns med hela tiden.

Det tycks som om spekulanterna orienterade sig bort från bostadsbubblan år 2006 och gav sig på livsmedelsbranschen i stället och köpte upp kontrakt på framtida skördar. Någon började, och så blev det en kapplöpning där "alla" ville vara med, vilket resulterade i att priserna brakade i höjden. Med den tolkningen, och en del uppgifter om den verkliga efterfrågan som ges i artiklarna, verkar det klart att det var spekulation och inte verklig brist som drev fram hungervågen. 2006 gick priserna i höjden, ett par år senare hade de sjunkit tillbaka, utan att något egentligen hade hänt i den "verkliga" världen - förutom massvält och elände för folk som redan hade det illa ställt. Och redan svinrika finansgubbar kunde väl dela ut ännu mer bonus till sig själva.

En generell slutsats kan vara att spekulanterna kan spekulera sönder vad som helst, inklusive tiotals eller hundratals miljoner människoliv, bara de ökar sina vinster. Vill vi ha det så?



För liten för att räddas? (Bild från FN:s nyhetsbyrå IRIN.)

8 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Ingen av alla de svältkatastrofer som varit på jorden har någonsin berott på brist på mat. Orsaken har alltid varit dålig fördelning av mat. Alltid!

Björn Nilsson sa...

Det låter VÄLDIGT kategoriskt. Kan man inte var lite försiktig och säga att orsaken i allmänhet har varit ...?

/lasse sa...

Nä vi vill inte ha det så! En helt rättfärdig värld är förmodligen en utopi men nu svämmare orättfärdigheterna över alla bräddar när man tar brödet ur munnen på de allra fattigaste och sårbaraste här i världen trots överflödet.

Såg detta också för ett tag sen, här är några artiklar:
Den ena är en piratkopia på ett forum av en längre genomarbetad artikel i Harpers:

The food bubble:
How Wall Street starved millions and got away with it

En kort artikel om det samma när forskare (ekonomer sic!) levererar en rapport till OECD som säger att det inte går att finna något samband med hedgefonderna:
Bread and Derivatives

Dessutom förstör spekulationen det som "future" marknaden är till för att försäkra reala aktörer mot prissvängningar på marknaden. Enl artikeln så köper spekulanterna aldrig någon vara utan rullar hela tiden vidare i nya "futures".

Som de säger var tydligen 2008 en mycket bra skörd år i USA men trots det gick priserna upp. Någon handlare misstänkte att någon köpt upp stora mängder och hållit undan det för att driva upp priset. I för några år sen köpte hedgefonder t.ex. tankers och lagringskapacitet för olja, som priserna gick upp tjänade oljebolagen mer på att låta oljan vara kvar i marken och "hösta in" värdestegring. Varför skulle de med sina enorma resurser inte kunnat göra samma med vete?

När det var brödupplopp i Egypten 2008 kunde man notera att de religiösa typ islamska brödraskapet som för söker göra ett nummer av sig själv som folkets vänner sprang och gömde sig när det utlystes generalstrejk i de fattiga delen i Kairo. Nu har väl Mubarak ganska ordentligt med organiserat våld att tillgå men det är sånt som nån gång kan bli en "tipping point".

Björn Nilsson sa...

Intressanta länkar där. Undrar om man kan dra dem vidare och finna ett samband där våra pensioner i de rika länderna betalas inte bara av olje-skurkarna i BP utan av pengaspill från spekulationer i världens mat?

Kerstin sa...

Jag kan bara anta att majoriteten av väljarna i USA och Europa faktiskt vill ha det så. Varför ser människor annars inte till att sätta in politiker som sätter stopp för denna fullkomligt psykopatiska finanskarusell?

Hela USA och Europa måste krylla av folk som inget hellre önskar sig än att bli riktigt ordentligt fattiga och utsugna och också att de absolut inte ska få hjälp om de blir arbetslösa, sjuka eller gamla.

Björn Nilsson sa...

Tror du råkade hamna på fel inlägg Kerstin, men jag förstår dina synpunkter: som Marx påpekade kan klasskampen sluta med båda klassernas undergång, och de här människorna jobbar väl på både andras och sin egen undergång.

Kerstin sa...

Nejdå, min kommentar var svar på din slutfråga: Vill vi ha det så? :-)

Björn Nilsson sa...

Jaha, det var så. Tur att det är varmt så man kan skylla på värmen när det är segt i tankekanalerna!