söndag 28 oktober 2012

4 november, möte på Sergels torg mot krig i kulturens vagga

 

Notera alltså: 4 november 2012 kl. 14.00 på Sergels torg. Ja, det ligger mitt i Stockholm (eller nästan mitt i, det är väl några hundra meter bort till den geografiska mittpunkten vid statyn på Gustav Adolfs torg).

Flygmaskinen på bilden ser ut som en B52:a, och sådana tror jag inte ens krigsgalningarna i Washington tänker sätta in. Man kan ställa till tillräckligt med elände med de vapen man har. Maskingevär eller bilbomber i händerna på diverse lejda 'gudskrigare' räcker ganska långt.

Syrien, ett av länderna i 'den bördiga halvmånen', den halvmånformade zon från Egypten, upp över Palestina, Libanon och Syrien, i södra Anatolien, och ner igen i Irak till havet - ett av de tidigaste områdena på denna jord för högkulturer med jordbruk, skrift, avancerad teknik, städer. Här på bloggen har jag tidigare nämnt det som kallats "världens äldsta tempel". Det ligger i Turkiet nära syriska gränsen, och kan därmed hamna i skottlinjen. På syriska sidan av gränsen ligger Tel Brak som jag skrev om här. Där finns uråldrig stadsbebyggelse och ansatser till skriftspråk hundratals år innan sumererna i södra Irak och egyptierna konstruerade sina metoder att skriva. Kanske stadsbyggarna i södra Irak fick sin inspiration härifrån. Vad som gör Tel Brak mer nedslående än den sköna damen nedan är att det finns massgravar som tyder på våldsamma uppgörelser också. - Det där är två intressanta platser i ett tänkt stridsområde, men det finns flera. Bronsåldersstaden och handelscentrat Ugarit vid syriska kusten exempelvis. Den gick under cirka 1200 före vår tidräknings början. Man skrev med en föregångare till dagens europeiska alfabet.Vad är det för 'kulturer' som för krig i kulturens vagga? Man kan inte annat än att slå ut med armarna i förundran!

2 kommentarer:

martin sa...

Idag hände något, kanske en brytpunkt, kanske en miss från redaktionen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15714422.ab

För första gången får vi en rapport om vad rebellerna sysslar med i en svensk tidning. Givetvis fullproppad med försvagande formuleringar som inte brukar finnas med i rapporteringen av regeringstruppernas framfart.

Björn Nilsson sa...

Det har väl varit på gång ett tag, men svenska gammelmedia reagerar inte så fort. Antar att vissa kretsar i USA/NATO letar efter sätt att trassla sig ur krisen, hitta kompromisser etc., och då kan några otrevliga avslöjanden om de egna legotrupperna vara lämpliga.Det finns ju en risk att situationen blir fullständigt okontrollerbar om jihadisterna får fortsätta med vad de håller på med. Som i Libyen, men många gånger värre.