måndag 15 oktober 2012

Schweiz på väg mot krig?

Jösses liksom: vad skall man tro när man läser den här artikeln i Svenskan? Är det budgetsnack när schweiziska politiker och militärer vill upprusta flygvapen och militära och polisiära landstridskrafter med hänvisning till hotande europeiskt sönderfall och inre oroligheter, eller tror man verkligen på detta? Och man kan väl knappast använda stridsflyg mot flyktingströmmar på väg mot tryggheten i alplandet, eller mot gatudemonstranter i Zürich? (Eller kan man det: jag har i minnet lagrådsrapporter i Sverige i slutet av 1960-talet som verkade vilja förespråka stridsflyg och gas mot demonstranter och hyresstrejkare, så det kanske inte är så absurt som man kan tro - eller minns jag fel?)

Hur som helst, detta är intressant och märkligt. Låt oss minnas hur muren föll och världen verkade gå mot avspänning och fred. Det var inte så länge sedan (tycker i alla fall vi som är lite äldre). Nu plockar europeerna åter fram hagelbössorna, spanar ut mellan fördragna gardiner, och lyssnar om det hörs några misstänkta ljud från grannen... eller kanske nerifrån källaren ...


Om man blåser lite i alphornen håller nog fienden för öronen och springer sin väg!

7 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det är verkligen inte att bara vifta bort när detta superkapitalistiska land som aldrig gör något utom för pengar satsar så här mycket på att EU ska krascha.

Björn Nilsson sa...

Ja, det låter skumt. Antingen larmar man av budgetskäl (ungefär som "budget-ubåtarna" i Sverige) eller också vet man något därnere i regeringskvarteren i Bern!

martin sa...

Schweiz borde ha koll. De ser väl hur flödet av pengar in i hemliga konton i Schweiz har vänt. Sen kan ju schweizarna uppleva precis det jag upplever när jag läser tidningarna, att EU är det största hotet emot fred i Europa.

Men jag vet inte, kommer vi verkligen gå till krig för siffror i en dator som skapats ur tomma intet? Känns som det kräver en särskild sorts psykopat för att kriga om sådant snarare än lebensraum.

Björn Nilsson sa...

Man kan ju bara gissa vad de tänker på. Men de siffror som bara finns i datorn har en tendens att påverka det verkliga livet också, och det med en förödande kraft. Så man kanske befarar att miljoner sydeuropeer skall börja röra på sig i riktning mot Schweiz när/om ekonomierna totalkraschar pga av siffertrixandet.

martin sa...

Björn,
visst påverkar de verkligheten. Men det är ett annat skapat påhitt. När det gäller exempelvis bolånen, som en är ganska stor del av de påhittade siffrorna, då brukar jag fråga, "Vadå för skuld? Huset står där, de som byggde det har ätit sig mätta för längesedan."

Ändra på förhållandet är bara att knappa in något annat i datorn.

martin sa...

Det blir bara svårt när man skall fixa det hela och samtidigt se till att de som är rika nu, blir relativt sett lika rika efter man fixar problemet.

Ett i mitt tycke onödig komplicering.

Björn Nilsson sa...

Ett första steg vore att försöka få stopp på bankernas produktion av kreditpengar. Men gör man det blir det ett fruktansvärt liv, det får man räkna med.