söndag 7 oktober 2012

Vandalisering av världsarv


Ovan ett bildkollage från Aleppo. Det är en av världens äldsta städer, bebodd sedan kanske 6000-7000 år. Aleppo är också ett av världsarven på grund av sina gamla stadsdelar och marknadskvarter. Som bekant har det varit mycket strider där på senaste tiden. Det verkar som det var de så kallade rebellerna som tuttade eld på souken, de gamla marknadskvarteren. Mycket annat har också förstörts när de försökt sig på 'strid i tätort'.

Vandalism, annat kan man inte kalla det. Och vem gör sådant? Lokala regeringsmotståndare, eller folk som kommer utifrån och ger blanka fan i vad lokalbefolkningen tycker? Kan man tro att någon skulle tillämpa 'den brända jordens taktik' i sina hemkvarter?

Är vandalismen i Aleppo principiellt skild från den vandalism som Epstein avbildar på sin blogg? Skogskyrkogården i södra Stockholm har utsatts för vandalism och stölder, och där rör det sig också om ett världsarv! Här rör det sig dock om vanliga ligister och tjuvar som inte gör sig besvär med att hävda att de skulle vara "regimmotståndare".

Det finns tre världsarv i Stockholmsområdet: Skogskyrkogården, Birka och Drottningholm. Skall vi demonstrera vårt motstånd mot Reinfeldt-regimen genom att riva dem? - Då är jag inte med!

Inga kommentarer: