söndag 14 oktober 2012

Filmtajm

På förslag av den trogne läsaren Martin kommer här en film. Den visar ett experiment i den kände primat-(ap-)forskaren Frans de Waals labb, och mer specifikt hur capuccinerapor reagerar om de känner att kompisar behandlas orättvist. Det skall nog leda oss till tanken att känslor som handlar om (o)rättvisa, moral och liknande, är inneboende hos såväl apor som människor, och i grunden kommer från våra gemensamma föregångare för miljontals år sedan. Filmtajm, som sagt!5 kommentarer:

martin sa...

Märk också emot vem apan riktar sin ilska och sitt våld. Den är emot överheten som fördelar främst, avundsjukan emot kamraten är inte lika tydlig och verkar underordnad hatet emot den överhet som felfördelar.

Det handlar således inte alls om avundsjuka.

Björn Nilsson sa...

Viktigt & riktigt påpekande. Mången människa är förmodligen inte lika klar över skuldfördelningen och ansvaret som dessa apor!

martin sa...

Valdrängarna åt moderaterna är dummare än apor är en annan observation man kan göra. :)

Jan Wiklund sa...

"Man kan piska en hund tills den kryper för piskan, men man kan inte lura i den att piskan är god. Det krävs det en människa för att tro."

Vår förmåga att skapa symboler för oss ibland totalt vilse. Men jag litar i alla fall på att den genetiskt programmerade förmågan att upprätthålla rättvisa inom gruppen vinner till slut.

Björn Nilsson sa...

Man får hoppas - bara inte gruppen lyckas utplåna sig själv innan genetiken vinner!