fredag 27 februari 2009

Möjligheter för palestinsk enhet?

Den palestinske journalisten Daoud Kuttab gör några intressanta noteringar om förhållandet mellan de stora palestinska fraktionerna och möjligheten till palestinsk enhet. Såväl Hamas i Gaza som den Palestinska Myndigheten på Västbanken har tappat prestige. I stället träder en ny kraft fram, en opinion vid sidan av de två stora:

The aftermath of the brutal attacks on Gaza gave rise to a third power. Public opinion, independent leadership and non-Fateh and Hamas factions have been playing a bigger role in pushing the two large factions to close this nasty file of internal bickering and fighting.


Det verkar som om Kuttab tror att det kan komma en process där de olika grupperna lär sig att fungera tillsammans i och med att de lär sig av sina misstag och brister, och att det kan underlätta förbindelserna med Europa och USA. För det palestinska folkets skull får man hoppas att han har rätt.

Samtidigt är det svårt att förstå hur den korrupta och misstänkt förrädiska Palestinska Myndigheten skall kunna leva kvar om folk får välja själva. En annan fråga är vad Israel kan tänkas hitta på om fraktionerna ser ut att enas. Vidare kan man notera att Kuttab skriver att opinionen tvingar de två stora fraktionerna att närma sig varandra. Kanske vore det bättre för palestinierna om mutkolvarna, parasiterna och de religiösa extremisterna snarare tvingades bort från maktpositionerna än tvingas samregera?

5 kommentarer:

mishka sa...

Det ideala skulle naturligtvis vara ett (än mer) försvagat PA och Hamas. Men å andra sidan skulle Israel bara hitta några nya palestinska grupperingar att kalla för terrorister eller tvinga till underkastelse. Frågan är hur situationen för PFLP och DFLP ser ut i de ockuperade områdena.

Björn Nilsson sa...

Israels politik är utstakad och i den planen ingår inte några av israel oberoende nationalistiska palestinska grupper, det kan man ju räkna ut. Just därför tycker jag det borde vara logiskt för Europa att gå in med stöd till sekulära och förhoppningsvis okorrumperade grupper som har framtiden för sig och kan göra något vettigt.

Anonym sa...

Ett problem är att om sådana grupper är beroende av "stöd" blir de just korrumperade. Det var vad som hände Fatah - de blev beroende av "stöd" från oljestaterna och lärdes på det sättet att inte bry sig om vad palestinierna själva ville.

Anonym sa...

Kanadensiska fackförbundet för universitetsanställda ska bojkotta Israel vilket får sionisterna att gå i taket (eller "op af stolen" som det heter på danska, mer byråkrat-poetiskt uttryck får man leta länge efter):

http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=54687&TS_ID=2&S_ID=1&C_ID=19

Tragiskt f.ö. att organisationer som Jewish defence league skall representera den judiska sidan i debatten. Var finns dagens Lev Kopelev, Bruno Kreisky och Rosa Luxemburg, vilka inte hade så mycket till övers för den rabiata sionismen?

Björn Nilsson sa...

Du har en poäng (igen) Jan. Man får se till att det blir rätt sorts stöd, inte okontrollerade strömmar av pengar till ospecificerade ändamål.

Och vem som är dagens Rosa L. ...? Det kan jag inte säga, men är det inte så att det faktiskt finns rätt många personer som kallar sig judar och som har mycket hård kritik mot den israeliska statens metoder? Så många och välformulerade att de upplevs som besvärande av sionisterna? Jag undrar om det inte är bättre med ett brett spektrum av kritiker än bara några få. Fast Chomsky är väl bland de kända idag.