fredag 27 juli 2007

Managementkonsulter

När Djävulen ville ställa till riktig oreda för människorna uppträdde han i skepnad av en ... managementkonsult, ett monster som står utanför alla mänskliga regler (och tar bra betalt för det):

Managementkonsulter skaffar sig vaga etiketter och byter dem ofta, de betonar individuella skillnader och beskriver sig som unika, de splittrar sin organisationstillhörighet mellan flera organisationer, har parallella projekt hos flera kunder samtidigt och bryter upp snabbt och ofta från organisering som är på väg att stelna.

Susanna Alexius visar att dessa beteenden sammantagna fungerar som ett undflyende regelmotstånd som gör det mycket svårt att reglera konsulter.

Jojo, man såg väl dessa skumma figurer dyka upp redan på 70-talet, tillsammans med den andra skumma kategorin (ekonomer utan erfarenhet av den verksamhet vars ekonomi de antogs sköta), och inte har det blivit bättre sedan dess. Den definitiva katastrofen torde inträffa när en managementkonsult och en ekonom med gemensamma krafter, som ett ondskefullt virus, angriper ett levande och frisk organisation tills bara ett urätet skelett finns kvar.

Inga kommentarer: