tisdag 31 juli 2007

Worldmapper

(Det är något skumt med det här systemet: ibland försvinner bilderna efter ett tag. Men jag kör det här inlägget en gång till så får vi se om det går bättre den här gången.)

Ta det där med vår (kart)bild av världen: när jag var ung var det ganska enkelt, nämligen att Sverige och Europa låg i mitten och sedan fanns resten utåt kanterna. Så småningom var det lustigkurrar som ändrade världsbilden genom att flytta centrum så att kanske Australien låg i mitten, eller man betraktade Jorden från Nordpolen eller någon annan konstig vinkel. Men det var ju samma värld i alla fall!

Idag fick jag av en slump (alltid dessa slumpar!) tag på en nätadress till några som kallar sig Worldmapper och som har skapat en massa olika kartor som kan bidra till att vi ser världen på ett annat sätt. Det finns 366 kartor med olika teman. Här följer några exempel.

Den här kartan visar hur Jordens militärutgifter fördelade sig år 2002. Afrika och Sydamerika är inte särskilt framträdande i sammanhanget. Europa och USA däremot groteskt uppsvällda.
Antalet tandläkare kanske är lite mer jämnt fördelat - men som vanligt ligger Afrika illa till. Ser jag rätt så är Cuba lika välförsett som Mexico med odontologer.


Till sist fördelningen av barnarbete. Huvudsakligen en afrikansk och asiatisk företeelse tycks det.Inga kommentarer: