måndag 23 juli 2007

Telstar-jubileum

Det var den 23 juli 1962 som kommunikationssatelliten Telstar börjande fungera, och med ens var vi på väg in i en ny era. I början var kapaciteten inte direkt lysande, och det fanns ju interkontinental teletrafik sedan länge via exempelvis kablar under Atlanten. Men ändå, här var något nytt på gång. Den trådlösa världen höll på att skapas.

Jag kommer ihåg hur radion spelade låten Telstar med en grupp som hette The Tornados. Det ingick en del radiobrus i låten (fuskbrus tydligen, enligt artikeln i Wikipedia, men det visste man ju inte då). Det var innan vi fick fina brusfria förbindelser. Bruset var lika positivt som röken ur fabriksskorstenarna under "de gyllene åren" efter Andra världskriget. Det var framstegets röst som knastrade fram ur radioapparaterna, och i fabrikerna skapades välstånd. Numera vill vi ha bort luftföroreningarna och dessutom ha media utan rasp, brus, eller andra störningar.

Med kommunikationssatelliter kunde TV, radio, telefon- och faxmeddelanden skickas till Jordens alla hörn på nolltid. Inte då i början, men nu är vi väl i stort sett där. Och då är vi tillbaka till Marshall McLuhan och tanken om "den globala byn". Information och skvaller sprids blixtsnabbt mellan hyddorna i byn - det är bara det att idag kan en hydda ligga i New York, en annan i Överkalix, en tredje i en dammig utkant i Burkina Fasso, etc. Exploderar en bomb i Kabul är det ute över hela världen några minuter senare. (Skulle intresset vara lika stort om Smålands al-Quaida slog till i Skillingaryd?)

PS. Det fanns en svensk musikgrupp som kallade sig Telstars också. Det var populärt med internationella utblickar även på den tiden - efter den svenska FN-insatsen i Kongo i början av 60-talet var det ett band som kallade sig Balubas (efter en stam därnere). Kanske sitter det någon gammal baluba från den tiden i ett ruckel nedåt Katanga och svär över att parabolen på taket har svårt att hitta rätt satellit så att han kan se på senaste avsnittet av StarGate eller någon brasiliansk evighets-såpa? DS

Ännu mer PS. Har inte fiberoptik och andra påfund faktiskt gjort att det blivit en renässans för kommunikationer på tråd? Det är väl ändå billigare att lägga kabel på många håll än att skicka upp satelliter, och med modern datateknik skickar man enormt mycket mer genom kablarna nu än under 60-talet. Ännu mer DS.

Inga kommentarer: