onsdag 25 juli 2007

Spår efter de gamle
Stensättra fornborg ligger på en höjd i Flemingsbergsskogen, kanske en halvtimmes promenad från Flemingsbergs station. Ett tystlåtet minne av en orolig tid. Vilken tid närmare bestämt? Platsen är inte utgrävd och man vet väl inte när stenblock drogs ihop till murar uppe på berget, men många fornborgar kom till under femhundratalet.

Den här anläggningen sägs vara ovanligt välbevarad. Nu växer träden mellan och i de gamla murarna och blåbären mognar i skogen runtomkring. Jag tror inte det finns något vatten häruppe i form av källsprång, så platsen kan inte ha ha klarat längre belägringar. Fornborgar byggdes från 500-talet före vår tidräkning, och ungefär 1500 år framåt. Hade vi stött på någon av borgens byggare för att ställa frågor hade vi inte förstått varandra - språket har förändrats så enormt under alla dessa år att jag undrar om ens en islänning hade förstått vad våra förfäder/förmödrar från exempelvis femhundratalet av vår era sade.

På morgonens promenade stötte jag också på rådjur i det gulnande gräset. Fotograferade med fickkamerans ganska klena zoom blir resultatet lätt suddigt, ungefär som en mycket skickligt gjord oljemålning. Ett drömskt ljus i en tid när man börjar känna hur sommaren håller på att tippa överände och glida iväg mot höst.


Inga kommentarer: