"Grön mamba visade sig vara snok" meddelar en notis i DN. Folket i Eskilstuna kan andas ut (man får hoppas att det inte är en tropisk giftsnok då).
Men med stigande temperaturer får man räkna med att en del nya djurarter kan ta sig in i Sverige (eller hjälpas hit) och överleva åtminstone en sommar. Den spanska skogssnigeln - populärt kallat "mördarsnigeln" - verkar må ganska bra, exempelvis. I Råstasjön i Solna lär det finnas sköldpaddor, fast jag har aldrig sett dem. De måste vara så härdiga att de klarar av minusgrader och is på sjön. Sköldpaddor fanns här under bronsålderns värmeperiod så själva fenomenet är inte så konstigt. Förändringarna i flora och fauna kan man ta med jämnmod när de rullar på av sig själva (är "naturliga"). Drivs de på av mänskliga aktiviteter finns det anledning att fundera och kanske agera. Mänskligheten kan ju på sätt och vis ses som en mördarsnigel som förstör oerhört mycket omkring sig, men som borde veta bättre.
Kanadagåsen inplanterades före Andra världskriget och trivs här, fast en del folk inte trivs med den - det är ju en jäkla skitoxe! Den vitkindade gåsen inplanterade sig själv och är till förtret på vissa ställen den också. Jag undrar om inte såväl tvättbjörn som kalkon skulle klara sig rätt bra i det skandinaviska landskapet också. Dock tycker jag gott att folk kan ge tusan i att testa det praktiskt.
2 kommentarer:
Småregn är alltid bra när man sitter bredvid en jokk. Det håller dessa moskitos på mattan, vilket alltid är bra.
Tvättbjörn skulle antagligen trivas, jordekorrar oxo. Det finns nog åtskilliga däggdjur som skulle hitta bra levnadsbetingelser, det är inte bara minken.
Hejsan Jinge,
vid de här bäckarna ganska högt uppe i fjällen slipper man (åtminstone än så länge - det kanske ändras med varmare klimat det också) de vedervärdiga knotten.
Angående jordekorrar (chipmunks) så skulle man väl bli ganska Paff om man ute i naturen mötte Piff och Puff. Men det händer ju så mycket konstigt numera.
Skicka en kommentar