fredag 13 juli 2007

Dags för stora Odell-drevet?

Kommunminister Odell borde ligga löst till om det är något krut i oppositionen och den allmänna opinionen. Jag antar att bloggare över hela landet redan öser etter över mannen i fråga, ifrågasätter hans moral (och det borde skvalpa över till hans chef, Reinfeldt) och nedkallar himlens vrede över denne usling. Eftersom karln inte verkar ha talat sanning om vad EU säger om allmännyttiga företag kan man åberopa tio guds bud också: "Du skall icke bära falsk vittnesbörd...".

Och jag håller med. Visserligen kan en lat opposition säga att det inte är någon idé att kräva misstroendevotum mot Odell eftersom Riksdagens majoritet ändå kommer att rösta emot. (Om man kan rösta om enskilda ministrar, jag vet faktiskt inte - om inte det går och Reinfeldt inte fockar mannen får man gå på hela regeringen.) Men det är inget bra argument. Vill Riksdagens majoritet rösta för att det är OK att ljuga, så låt dem göra det, och ta sedan upp frågan vid nästa val.

Det finns mer i den här frågan. Försvarare av européiskt samarbete bör vara bekymrade när nationella politiker skjuter EU framför sig som ursäkt för lokala försämringar som EU själv aldrig frågat om. (Själv tycker jag att vi bör lämna EU innan det säckar ihop - det är en för stor och splittrad klump för att fungera.)

Kanske detta med samhällsnyttiga företag som inte har vinstkrav på samma sätt som privatföretag kan utnyttjas mer. Vad jag förstår accepterar EU sådan verksamhet om den inte subventioneras. Allmännyttan lär ha gott om pengar och kan gott dra ner på sina hyror och därigenom tvinga igenom en generell sänkning av hyresnivåerna. Det bör ha återverkningar inte bara på privata hyresvärdar utan indirekt också på bostadsrättssidan som blir mindre lukrativ om hyrorna sjunker. Här finns ett fint politiskt köttben för de vänstrare partierna att hugga tag i! Samtidigt kanske man kan försöka plocka bort alltför marknadsentusiastiska direktörer inom de allmännyttiga bostadsföretagen.

Samma resonemang kunde väl läggas över på energibranschen. Gör hela klabbet samhällsägt och driv till självkostnad + avsättningar för investeringar. Vilka mer branscher kan vi tänka oss?

Inga kommentarer: