onsdag 11 februari 2009

Blir det utredning av krigsbrott?

Palestinierna trycker på för utredning av krigsbrott. 108 stater har erkänt den domstol i Nederländerna som skall utreda och döma i krigsbrott - Israel är inte med i den gruppen. Ett tidigare försök att få Israel inför domstolen har misslyckats därför att Palestina inte är en stat. Det placerar oss i en konstig juridisk situation: är det fritt fram för stater som inte erkänner krigsförbrytartribunalen att fara fram som vildar mot folkgrupper som på något sätt kan betraktas som statslösa?

Men nu har det skett en ändring: den palestinska myndigheten har skrivit på ett papper som erkänner domstolens auktoritet. Vad det kan medföra är osäkert. Man får förutsätta att Israels brännvinsadvokater jobbar övertid för att lägga hinder i vägen.

Visserligen kan olika palestinska grupper anklagas för krigsbrott - som att skjuta mot civila mål - men man skall ha verkligt konstiga glasögon om man jämför palestiniernas små och ineffektiva raketer med den arsenal som Israels krigsmakt använder för att mangla sönder det fungerande samhället. Och det finns ju en mycket längre syndalista än bara Gaza att prata om.

Det är Israel som blir den stora förloraren om fallet verkligen kommer inför domstolen. Och det är ju inte säkert, allt är bara i ett mycket tidigt skede ännu. Men bara det faktum att Israel börjar känna ett juridiskt hot visar att världen förändras. Man kan inte längre göra vad som helst var som helst och räkna med att obemärkt komma undan med det. Hur än vissa krafter stretar emot kanske vi ändå närmar oss en värld där lagen gäller lika för alla.

Som jag skrivit tidigare: det finns andra än Hamas som skjutit raketer. Hur det fungerar inför den internationella domstolen vet jag inte. Och sedan finns ju frågan om förhållandet mellan Fatah på Västbanken och Hamas i Gaza - trassligt alltså. Men det borde gå att röja upp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Med risk för att bli klassas som negativ. Utan att jag har statistik är min känsla att det mycket få som ställs till ansvar för krigsförbrytelser de senaste 50 åren.
Troligen måste det till en klar segrare och en förlorare innan en sådan process kommer igång och OM en process startas så är det givetvis bara på förlorarens sida.

Kanske en och annan liten figur blir fälld men de stora fiskarna slipper undan.

Fördenskull får man inte ge upp hoppet om rättvisa.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Negativ? - Ganska realistisk tror jag. Utsikterna är rätt små, men de är inte obefintliga. Och bara det att frågan börjar diskuteras är ett bevis på att någonting håller på att ändras i världen.

Anonym sa...

Amnesty fördömer Hamas och säger att de dödar palestinier:

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/132287-amnesty-hamas-dodar-sina-egna