onsdag 3 februari 2010

Naxalbari zindabad! - demonstration i Stockholm

En statlig kolgruva i staten Jharkhand. Det är bland annat sådana här saker som terrorn i stamfolkens område handlar om. Ibland angriper stamfolk och maoister gruvföretagen. Nyligen förstördes 19 lastbilar vid en gruva i grannstaten Chhattisgarh. Det är ingen isolerad händelse.


Naxalbari zindabad! Leve Naxalbari betyder det. Naxalbari i Västbengalen är starten och symbolen för det uppror som pågår framför allt i östra Indien. De fattigaste människorna, stamfolken och de kastlösa, har börjat röra på sig.

Regeringen i New Delhi och delstaternas regeringar är skrämda. Men samtidigt ser de en möjlighet: med upproret som ursäkt kan man jaga bort stamfolken från de områden som de egentligen är garanterade enligt Indiens författning. Sådant har hänt förut, i "utvecklingens" namn har stamfolk förflyttats, men själva har de inte fått så mycket ut av denna "utveckling". Vinsterna hamnar i andra fickor. Inte undra på att de är misstrogna och gör motstånd när de stora bolagen marscherar in. Och motståndet gör att regeringen tycker sig ha skäl nog att skicka in polis och militär i deras områden och jaga bort dem.

Initiativgruppen "Naxalbari" organiserar på fredag, den 5 februari 2010, en solidaritets- och protestmanifestation utanför den indiska ambassaden i Stockholm. Vi vill med denna aktion stödja det indiska folkets kamp för en verklig frigörelse från imperialism och reaktion. Vi anser att det folkkrig som leds av Indiens Kommunistiska Parti (maoisterna) är en rättfärdig kamp som bör stödjas. Vi protesterar mot att den Indiska staten använder "hotet från maoisterna" som en förevändning för att genomföra "Operation Greenhunt" vilket inte är något annat än ett krig mot det indiska folket. Drakonisk repression, användande av krigsmakten mot den egna befolkningen, övergrepp mot ursprungsbefolkningen ("adivasi") och ett sätt för "Transnationella Företag" att roffa åt sig mer råvarurika landområden; det är "Operation Greenhunt". Vi vill uppmana alla som vill visa sin solidaritet med det indiska folkets kamp att delta i aktionen. Vi inleder aktionen klockan 15.00 och den kommer att pågå i två timmar. Platsen är utanför indiska ambassaden i Stockholm, Adolf Fredriks Kyrkogata 12.
Alla politiska partier och organisationer, så väl som privatpersoner, är välkomna att delta och uttrycka sin solidaritet.

Revolutionärer är inte terrorister! Stöd det indiska folkets befrielsekamp! Naxalbari Zindabad!

Det är en otäck tid nu, med mycket terror i djungelområdena. Men samtidigt sprider upproret sig och biter sig fast, exempelvis i södra delen av delstaten Orissa. Och det finns en aspekt till: det är naturligtvis inte regeringsfolk och storbolagschefer som går ut i djunglerna för att slåss, man värvar folk till det jobbet. De som värvas är i allmänhet fattigt folk från andra delar av Indien, de skickas till ställen de inte vet något om och där befolkningen är fientlig och maoisterna kan slå till när som helst. Moralen bland dessa trupper är inte hög. Rädslan och den låga moralen kan nog ligga bakom en hel del av övergreppen mot lokalbefolkningen.På sikt kanske regeringen bör vara rädd för att en del av de här soldaterna vänder vapnen åt annat håll än vad som var tänkt från början.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Indiens fattiga och förtryckta massor reser sig - Vem kan invända mot det?

Mikael Jändel, Björketorp.. sa...

Indiens fattiga och förtryckta massor reser sig - Vem kan invända mot det?

Mikael Jändel, Björketorp.. sa...

Indiens fattiga och förtryckta massor reser sig - Vem kan invända mot det?

Björn Nilsson sa...

Ja, Indiens regering och delstatsregeringar och storbolagen och några till ...