onsdag 28 juli 2010

Några diagram - bostadsmarknad i USA



På tal om bostadskrisen i USA, med raset i nybyggen och minskad efterfrågan - här är ett par diagram från Federal Reserve i New York. Överst nybyggnad av enfamiljs- och flerfamiljshus, nedan försäljning av befintliga respektiva nya småhus. Det blev slut på att rulla ut ständigt nya mattor av småhus i terrängen i början av 2006 (som ett resultat av att försäljningen började sjunka några månade tidigare), och man kan ju räkna ut att återverkningar i hela byggnads- och byggmaterialindustrin har blivit enorma med de här nedgångarna. Men det var många som inte vill se att kombinationen av massbyggande och svaga bostadslån inte var hållbar när den dessutom kopplades till att många människor inte fick någon del av högkonjunkturen.

Diagrammen täcker tiden från och med 1999 till in på halva det här året. Man kan undra vad knyckarna i slutet av kurvorna betyder: är det en återhämtning på gång, eller kommer man att ligga kvar på låga siffror framöver?

14 kommentarer:

Knapsu sa...

Ligga kvar, skulle jag tro.

Du skriver så många och så bra inlägg så man hinner knappt med att läsa ordentligt i sommarstressen.:-)

Kerstin sa...

Och så har vi mystiken kring det faktum att eftersom man faktiskt har kunnat bygga en massa hus så måste resurserna ha funnits, så vad var problemet?

För att inte tala var det verkliga problemet ligger nu, när man river hus eller de får förfalla, alltmedan en massa människor inte har någonstans att bo.

Det är som om USA inte riktigt går i takt med sig självt.

Björn Nilsson sa...

OK Knapsu, jag förstår vinken: färre och sämre inlägg så att ingen behöver känna sig jagad! Man kanske skulle övergå till att ägna bloggen åt Daniel Westling-Bernadottes insatser i kulturlivet?

Kerstin, det är klart att resurser finns, men den lilla haken är (som redan Marx påpekade) att de inte alltid är på rätt ställe. När husbyggare har resurser men tänkta husköpare inte har det blir det en så kallad överproduktionskris. USA har en massa hemlösa och folk som bor uselt, men de har ingen efterfrågan att komma med (= har inga pengar att lägga upp).

Lasse Strömberg sa...

Björn:

"USA har en massa hemlösa och folk som bor uselt, men de har ingen efterfrågan att komma med (= har inga pengar att lägga upp)."

Men det är väl en baggis att rätta till? Det är ju bara att se till att omfördela de ekonomiska resurserna litet. Det kallas för socialism.
Lätt som en plätt!

Jag väntar med spänning på inläggen om Daniel Westling-Bernadottes kulturella insatser. :-)

Björn Nilsson sa...

Där är väl haken Lasse: tala om omfördelning och väldigt många kommer att bli väldigt hysteriska. En del av hysterikerna kommer förmodligen att vara sådana som egentligen skulle tjäna på saken själva. Men det finns ju nötter både där och här, som du ju själv har påvisat om folk som röstar mot sina egna intressen. Fast några tiotal procent i USA lär visst tycka att "socialism" låter rätt bra numera.

Hm, en blank sida om "prins Daniel" då och då ...

/lasse sa...

Om det är en kulturell insats kan kanske diskuteras men undersåtarnas nybakade prins pryder ena sidan på två jubileumsmynt tilsammans med den av Gud sammanvigda makan. Ett i silver som undersåtarna kan få i sin ägo för endast trehundra kronor, för de lite finare undersåtarna finns det ett i guld för fyratusen kronor.

Jubileumsmynt

Ett behändigt sätt för undersåtarna att när helst andan faller på att tillbe den gudasända överheten.

Kerstin sa...

Men den nyblivne prinsen höll ju ett strålande tal till bruden under brölloppsmiddagen. Det måste väl gå till historien som en stor kulturinsats :-).
Vem vet vad det kan inspirerar till, och det där att pappa skänker bort dottern halvvägs fram till altaret kommer garanterat att förändra svensk bröllopskultur, också en viktig kulturinsats alltså- för amerikanisering av svenska seder och bruk.

Menar, har vi redan tagit hit Haloween (hur 17 det nu stavas), som unga människor börjar betrakta som en urgammal svensk sed, och skickat soldater till Afghanistan, så varför inte ta hit alla andra amerikanska oskick också?

Du kan alltså få massor av kulturevent att skriva om om du börjar föra en Daniel-blogg istället :-).

/lasse sa...

På tal om kulturskymning kan man notera att riksbanken förmodligen inte ansett sig ha råd med en riktig fotograf för pressbilderna av jubileumsmynten. Bedrövlig ljussättning. Speciellt på baksidan av guldmyntet är överdelen i fokus medan underdelen är oskarp, men verkar vara genomgående på alla fotona. Bakgrunden är nästan svart överst men på underdelen syns något material som myntet legat på.

Riktig så illa att de fotat med mobilkamera är det inte men man kan väl anta att de gett uppdraget till någon på kontoret med digitalkamera, nu för tiden kan ju vem som helst fota.

Selmas jubileumsmynt håller klart högre kvalitet och är enligt Exif-datan fotad med en Canon EOS-1DS som är en dyr proffskamera som få amatörer har och de som har är inte sällan lika kunnig på att fota som proffs.

Björn Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Nilsson sa...

Kan man köpa mjölk för de där mynten? Att Riksbanken skulle ha råd att hålla sig med en kompetent fotograf får betraktas som uteslutet. Det finns nog ingen avsättning i budgeten för det.

Jag undrar om jag inte fortsätter som liten blogg med vissa kvalitetsaspirationer i alla fall? På något sätt känns det hederligare.

Anonym sa...

Knyckarna i slutet av kurvorna beror på den skatterabatt Obama delar ut till de som köper hus.
I början gällde det bara förstagångsköpare, men jag har hört att det numera inkluderar alla som köper.
Kan dessa skatterabatter (upp till 8000 dollar) inge optimism och få folk att fortsätta handla är det bra. Om inte är det bortkastade pengar.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Tack Eldorado, bra med kompletteringar från folk som så att säga är "på plats". Klar med flyttbestyren eftersom du har tid att titta in på min lilla blogg:-)?

Jag antar att om rabatten skall fungera på sikt så måste ekonomin i stort också bli bättre, annars blir det bara en tillfällig förbättring eftersom många inte vågar ge sig på dyra saker som husköp om utsikterna för jobb och inkomster ser fortsatt dåliga ut.

Anonym sa...

Haha, grejorna packade och flyttade, problemet är att hitta vad man behöver :-)

Personligen så tror jag att ekonomin har nått botten, men jag tror inte på någon snabb återhämtning.
Arbetslösheten är fortfarande hög, över 10% och väldigt många som har jobb har fått färre timmar.

Med en tunn plånbok köper man bara det allra viktigaste och den som är utan jobb har ingen nytta av skatterabatter

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Det är enklare att som snigeln ha huset på ryggen.

Tja, utsikterna ser rätt glåmiga ut, och när "underskottsterroristerna" fått härja ett tag blir det nog inte bättre - snarare tvärtom.