|
Lite suddig bild, tog den från nätet, men det är den lilla volym av Kant som jag nu läser några sidor i då och då |
Jag fick fram en tunn volym av Immanuel Kant när jag röjde runt i en bokhylla. Där försöker han på ett grundläggande sätt förklara sina moralfilosofiska idéer. Fast den gode Immanuel är inte lätt att förstå ens på den här förenklade nivån. Jag läser ett par sidor per dag ungefär och försöker hänga med så gott det går.
Nåväl, 'det kantska imperativet' kanske är bekant, en sorts tvång att göra det goda, att visa den goda viljan. Man skall handla så att att ens handlingar kan upphöjas till allmän lag, menar han. Då är de goda och moraliskt riktiga. Men det räcker inte med det, det får inte finnas något egenintresse av att vara god. Man gör det goda 'av aktning för lagen', inte för egen tillfredsställelse eller vinning. Man till och med gör det även om man spontant känner att man inte vill eller att det kan vara skadligt för en själv. Det är
plikten att göra gott, vare sig man vill eller inte, som Kant spanar efter och försöker förklara! - Man kanske kan kalla det altruism?
Det där med
plikten slog mig när jag läste ett av Strindbergs mer gripande teaterstycken,
Ett drömspel. Även den som inte vet något annat känner till ett förtvivlat utrop därifrån:
Det är synd om människorna. Här är stycket som fick mig att tänka till, ett samtal mellan Dottern (Indras dotter) och Advokaten:
ADVOKATEN
... Nu har du sett det mesta, men du har icke prövat det värsta.
DOTTERN
Vad kan det vara!
ADVOKATEN
Gentagelsen! --- Omtagningar!! --- Gå tillbaks! Få bakläxa! --- Kom!
DOTTERN
Vart?
ADVOKATEN
Till dina plikter!
DOTTERN
Vad är det?
ADVOKATEN
Det är allt du fasar för! Allt det du icke vill, och måste! Det är att avstå, försaka, umbära, gå ifrån ... allt oangenämt, vidrigt, plågsamt ...
DOTTERN
Finns det icke angenäma plikter?
ADVOKATEN
De bli angenäma när de äro uppfyllda ...
Ja, inte vet jag om Kant verkligen tänkte sig det hela så här, i själva verket gör hans filosofi att han inte kan hitta praktiska exempel på verkligt god vilja och pliktuppfyllelse, men kanske Strindberg ändå har hittat vad det handlar om. Jag tycker att båda är på samma kurs. Men det är ju ingen garanti för att jag inte missuppfattat alltihop!
Strindberg-citatet kommer från
Ett drömspel, Samlade verk volym 46, sid. 76. Kants skrift heter
Grundläggning av sedernas metafysik, utgiven av Daidalos förlag 2006.
Föregående inlägg i denna August-serie
finns här.