onsdag 10 juni 2009

Vad är "Quantum Entanglement"?


Klicka på bilden så blir den större. Den kommer från en artikel som heter Physicists Show Quantum Entanglement in Mechanical System.

Undrar om någon som kan tala om vad "entanglement" blir på svenska i fysiska sammanhang? Det handlar i alla fall om kvantfysik, så mycket förstår jag, och att den kvantfysiska världen är konstig och inte riktigt som den värld som vi uppfattar med våra fem sinnen. Partiklar verkar kunna vara på flera ställen samtidigt, och ha kunskap om varandra trots att de inte har kontakt (har jag fattat något av detta rätt? skriv och klaga om det är fel och tala gärna om vad som är rätt på en gång!).

Nå, det som fick mig att notera den här artikeln lite extra var att experiment med grupper av magnesium- och borjoner som kunde röra sig i takt (en sorts vibrationer som fick mig att tänka på strängteorier) möjligen kan göra att nästa generation av superdatorer kommer närmare: kvantdatorn som är ohyggligt snabb. Dessutom lär den kunna svara på frågor innan de ens ställs, och det låter ju väldigt märkligt om den nu inte är tankeläsare också?

Varför taktfasta och synkroniserade rörelser av joner av ett par grundämnen skulle göra supersnabba datorer möjliga förstår jag inte, men bara möjligheten är högeligen intressant. Som jag förstår är det fina med kvantdatorn, när den väl konstrueras i fungerande version för reguljär användning någon gång, att den är mycket bättre än dagens datorer på att utföra en oerhört stor mängd operationer samtidigt. Däremot är den sämre på serier av operationer.

Och om man ser på detta praktiskt: med tillgång till datakraft av den här storleksordningen kommer samhällets utveckling på alla möjliga områden att skena. Om en snabb dator idag klara av 1000 operationer under en viss tidrymd beräknas kvantdatorn klara av denna mängd operationer upphöjt till två eller tre under samma tid. 1000 000 eller kanske 1000 000 000 operationer under samma tid alltså. Det är jäkligt mycket. Med sådana resurser börjar man på allvar kunna styra och kontrollera stora ekonomiska system. Jämför med de sovjetiska planerarna som inte hade andra resurser än papper, penna och abakus att räkna med!

Vad kan man dra för slutsatser av detta (förutom att jag har dimmiga kunskaper om såväl kvantfysik som datologi)? Själv vill jag föreslå datakraften som ett demokratiskt hjälpmedel. Datorerna samlar och presenterar tillgänglig information nästan i realtid, och ställs den informationen under demokratiskt överseende är det bra. Men om inte ... . Finns det fler ideer - i så fall skriv och meddela!


Från Konfliktportalen.se: kvinnopolitisktforum skriver “Arbetsskador minskat med 40 %”?, Anders_S skriver Arrangörer på rockfestivaler jagar inte knarklangare, Jinge skriver Spektakulär naturfilm på Youtube – i HD, kimmuller skriver Aktivisternas pressmeddelande – samt soundtrack, cappuccinosocialist skriver Ett par korta grejer innan jag knyter mig

4 kommentarer:

Anders sa...

Hej. De flesta svenska fysiker säger faktiskt "entanglement" även på svenska. Jag, som tycker det låter larvigt, säger istället sammanvävning. En del säger tilltrassling istället, mest för att det är en mer direkt översättning av entanglement. Men sammanvävning beskriver fenomenet bättre. Tycker jag...

...och vad gäller kvantdatorer så är det faktiskt inte på så värst många områden som de skulle vara bättre än en vanlig dator. Det främsta exemplet man kommit på är inom kryptering. Med en kvantdator skulle man kunna knäcka krypteringar, så att känslig information inte längre kan skickas säkert. E-handel skulle bli omöjlig... att det forskas så mycket kring kvantdatorer (som man kanske aldrig kommer att kunna bygga), beror snarare på att det är så rolig fysik som ligger bakom.

Björn Nilsson sa...

Tack, bra med klargörande information! Sammanvävning låter rimligt med tanke på vad jag tror att jag begriper vad de där jonerna höll på med i experimentet.

Du menar att de jäklarna har roligt när de forskar också! Och så ger du mina förhoppningar om kvantdatorn är knäck - det var ju mindre kul! Men tack i alla fall och välkommen åter med fler kallduschar om så krävs:-)

AL sa...

Well, dom har (innan 2009) fått kvantdatorer att utföra enklare beräkningar, så dom är på gång. Men tekniken är så ny så det tar väl kanske lika lång tid som dagens datorer tog på sig vid sin "uppstart". Läste någonstans att dom beräknas kunna utföra så stora beräkningar att framtidens "fysikaliska experiment" kan istället ersättas med en simulerad version.

Björn Nilsson sa...

Vi håller tummarna för det: kör ideerna i datorn innan de släpps ut i verkligheten så kanske vi slipper en del knasigheter!