söndag 7 september 2008

Räddade klanten oss från ett större krig?

På en del bloggar på senaste tiden (nu gör jag som jag gör ibland: skriver ur minnet och ger tusan i referenser) har jag sett påståenden som är ganska intressanta om man tänker på hotet om ytterligare krig i form av ett angrepp mot Irans icke existerande kärnvapen. Det handlar om Georgien och dess formidabla bakslag i angreppet mot Sydossetien. Några intressanta påståenden är som följer:

USA och Israel har bidragit till en kraftig georgisk upprustning. Mycket modern utrustning samt instruktörer har tillhandahållits.

USA vill använda Georgien som skydd för oljetransporterna från Kaspiska havet och som inkörsport mot Centralasien.

Israel vill styra bombflyg mot Iran från Georgien.


Men vad hände när Saakashvili bröt den olympiska freden och beordrade angrepp mot Sydossetien? Ryssarna svarade snabbt och beslutsamt och bankade sönder den georgiska armén på några dagar. Bara det var ett svårt bakslag för de georgiska ledarna och deras utländska uppbackare. Men det kom snart rapporter som antydde att saken var värre än så för dem. Den utrustning som ryssarna kunde erövra var inte kattskit direkt, en del förefaller ha varit den allra senaste tekniken, och den var ju mycket intresserant att studera. Och när ryssarna tittat på förarlösa spaningsplan, satellitnavigeringssystem, koder och annat, fanns det kanske en del man kunde skicka vidare till vänligt sinnade stater.

Hur påverkar detta ett eventuellt angrepp mot Iran? - Dels skulle Israel tappa sina framskjutna baser i Kaukasus och bli tvingat att göra längre inflygningar, dels kan det i det beslagtagna materialet ha funnits uppgifter som kan göra det lättare för iranskt eller syriskt luftförsvar att agera mot israeliska överflygningar. Slutsatsen kan vara att Saakashvilis klantiga äventyr kanske rörde till de israeliska planerna så att ett angrepp mot Iran inte blir möjligt - i alla fall inte just nu. Med tanke på det kaos som kunde följa av detta angrepp kanske man på sätt och vis får vara tacksam mot klanten i Tblisi. Hade han "suttit still i båten" kanske något mycket värre hade inträffat.

För USA:s planer att använda Georgien som en språngbräda in mot Centralasien kan man nog säga att de är eliminerade. Staterna i Centralasien stödjer inte Georgien.

En del tror att angreppet mot Sydossetien ingick i en överenskommelse för att stödja John McCains presidentkampanj eftersom det finns nära relationer mellan McCain, någon av hans rådgivare, och Saakashvili. I så fall var det verkligen sanslöst. Ett nytt exempel på hur republikanerna i USA rör till det för sig själva mer och mer. De lever ju verkligen upp till tumregeln att det är lättare att börja än att avsluta ett krig - och särskilt att få det avslut man själv önskar! Det kalla krigets värld försvann för ett par årtionden sedan. Möjligen tror gubben McCain att den kan återupplivas, men där tror han fel. Vi lever i en annan värld idag.

Just nu håller kriget i Afghanistan på att spilla över i Pakistan, förbindelserna mellan yttervärlden och NATO-styrkorna i Afghanistan har problem att fungera via Pakistan och införsel av tyngre varor blir i praktiken beroende av Rysslands välvilja. Den tänkta välvilliga korridoren i Kaukasus är avvecklad. Skulle den ryska välviljan ta slut vill det nog till att svenskarna och andra utlänningar i Afghanistan skyndar till närmaste flygfält och håller tummarna för att någon vill hämta ut dem! Fast de borde nog packa sig ut redan idag. Afghanerna behöver inte mer urskillningslösa bombningar, de behöver fred och återuppbyggnad. Kanske klanten i Tblisi på något sätt har bidragit till att utsikten till det också blivit större, men det är tyvärr tveksamt.

2 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Såg du den här i senaste Flamman: Iran kan bli vinnaren i konflikten mellan USA och Ryssland. Några som såg sitt andrum öka betydligt efter Georgien var nog som sagt Iran.

Björn Nilsson sa...

Ja, "inget ont som inte har något gott med sig". Men jag undrar om det är någon tröst för de stackars ossetier och georgier som bombats ut ur sina hem? De kanske får glädjas tillsammans med iranier som förhoppningsvis slipper att bli bombade ur sina hem.