Är människan (eller om vi säger: mannen) slagskämpe av födsel och ohejdad vana? Är krig en företeelse som är inbyggd i den mänskliga naturen, eller betingat av förhållanden i samhället där människan lever? Detta verkar vara en evighetsdebatt. Somliga tycker att vi är aggressiva apor, andra anser att vi i själva verket är fredliga apor. Båda sorterna finns. Schimpans eller bonono - välj vad som passar!
Här är en länk till
en artikel som handlar om den här debatten, och studier som gjorts av Ya̧nomamö-folket i Venezuela. Där kom en forskare fram till att våld är inskrivet i våra gener. Men andra är rejält kritiska till att den forskningen verkligen håller, att alltför långtgående slutsatser har dragits. Dessutom börjar den bli gammal och nya undersökningar kommer:
Finska forskare från Åbo har,
enligt en redogörelse hos BBC, försökt lista ut om företeelsen 'krig' verkligen är en ursprunglig mänsklig egenskap. Detta har man gjort genom att studera våld hos ett antal 'naturfolk' av jägar- och samlartyp som ännu finns kvar. De lever som människan har gjort under större delen av sin existens. Den bofaste bonden och stadsbon har ju bara funnits en kort period av den moderna människans existens. Hur bonde och stadsbo uppträder, exempelvis i form av storskaliga våldsamma konflikter, borde alltså inte vara typiskt för människan som biologiskt varelse, antar jag. Alltså under förutsättning att man kan visa att jägare och samlare fungerar på ett annat sätt.
En sammanfattning av forskningsartikeln (som publicerats i högprestigemagasinet
Science) direkt från Åbo
finns här.
Sammantaget argumenterar forskarna att de flesta aggressiva händelser med dödligt utfall i dessa samhällen kan klassificeras som mord, några som familjefejder, och endast en minoritet som krig. Resultaten ifrågasätter därmed föreställningen om krig som en ofrånkomlig del i människans tidiga historia, och i förlängningen bilden av människan som en till naturen krigisk varelse.
Våld skulle alltså finnas, men inte krig i någon högre grad. En arkeolog vid namn Marija Gimbutas hävdade för en del år sedan att de tidiga jordbrukande stenålderskulturerna på Balkan var fredliga. ('Old Europe-hypotesen'.) Ett sätt att se det skulle vara frånvaron av befästningar omkring boplatserna. Våldet kom med invasioner norrifrån, från nuvarande Ukraina och Ryssland. Då blev det dags att befästa sina boningar.
Om man vänder på resonemanget så finns det
otrevliga tecken på stora sammandrabbningar i form av massgravar vid en cirka 5500 år gammal stad i nuvarande Syrien. (Syrien, på tal om krig, suck ...) Om det är så att det storskaliga våldet, organiserad krigföring till skillnad mot folk som slår ihjäl varandra helt spontant, hänger ihop med stater och städer och samhällen där vi börjar se hierarkier, ja då verkar svaret vara: de mänskliga krigen är inte biologiskt betingade. De beror av konflikter mellan större grupper inom eller mellan samhällen.
Jag tror att debatten kommer att fortsätta. En kritiker kanske skulle invända att även de små kvarvarande jägar- och samlargrupperna är så påverkade av omvärlden att det är svårt att se hur de 'egentligen' är. Kan det vara så att våldsnivån i en sådan grupp i själva verket kan skruvas upp när den börjar känna sig pressad av ett alltmer påträngande storsamhälle och normerna blir slappare, eller lugnar stamkrigarna ner sig om det finns poliser i närheten?
Jag är tveksam mot busar (som i det militärindustriella komplexet) som ursäktar sin verksamhet med att de är som människor alltid har varit. Det är som en fuskare som säger att "alla andra gör ju det", även om väldigt många "alla andra" uppträder betydligt mer anständigt. De brukar också ursäkta sig med att en massa teknik och vetenskap har utvecklats i samband med krig, särskilt under förra århundradet. Om man bortser från teknik som handlar om att ta död på folk så hade den kommit ändå, men kanske inte hetsats fram som det skedde under världskrigen.
Någon beskrev vad som hände i Östafrika när supermakterna vräkte in vapen i Somalia och Etiopien, vapen som naturligtvis spreds över regionen. I det förflutna hade olika folk gjort räder mot varandras boskapshjordar, det hade varit mindre sammanstötningar där spjut kastades, men utan större skador. Men nu byttes spjuten mot automatvapen ... I stället för smågrupper som mest markerade revir mot varandra började det se ut som riktigt krig.
Kan man säga att individuellt våld är biologiskt betingat, så till vida att människan är byggd så att hon kan utöva våld, medan storskalig och organiserad våldsutövning (krig) är en samhällelig företeelse?
Spanien är långt ifrån så illa. Jag talar av egen erfarenhet då jag reser mycket i Spanien med jobbet. Har bott där i många år tidigare och har spanska vänner och släktingar.