måndag 16 mars 2009

Vänsterseger i El Salvador

Anhängare till vänsterfronten FMLN firar valsegern (klippt från Telesur)

Det blev vänsterseger i presidentvalet i El Salvador. Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMNL) vann trots att det fanns farhågor för valfusk och grova påtryckningar på väljarna från motståndarsidan.

Här är den nye presidenten Funes

Serien av segrar för mer eller mindre vänstersinnade kandidater och rörelser fortsätter i Latinamerika. Ännu mer klipp från TeleSur. Den segrande vänsterkandidaten är alltså han som står till höger på bilden.Med ledning av det lilla man hör från El Salvador kommer presidenten inte att lida brist på problem att syssla med. Förutom den vanliga fattigdomen är det kanske kriminaliteten som är en av de värsta gisslen, med omfattande gäng. Är det inte så att gängen i Centralamerika dessutom har kopplingar till gäng i USA? Kan det vara så att brottsligheten håller på att segla upp som ett värre hot mot Latinamerika än den allt skruttigare USA-makten?

På tal om skruttig USA-makt: Ryssland har funderingar på att placera bombplan i Karibien. Antingen på Cuba eller i Venezuela. Båda länderna har områden som passar bra för stora flygplan. Och i USA kan man bara bita i det sura äpplet och låtsas att det inte betyder så mycket.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ganska intressant att de självständiga små länderna runt en supermakt ofta har en politk som går tvärtemot supermaktens "ideologi"

H2

Björn Nilsson sa...

Det kanske beror av att det ingår i supermaktens ideologi att behärska småstaterna, vilket de senare inte uppskattar. Vad det gäller Cuba och Venezuela tar man i stället in stöd från en annan stormakt för att balansera yankeeimperialismen.

mishka sa...

Finns bevisligen saker att glädjas över. Men frågan är hur Washington kommer at reagera? Blir den en smutskastningskampanj i samma klass som de mot Kuba och Venezuela?

Anonym sa...

Exakt, precis samma strategi som de fd öststerna gör. Fast omvänt

Björn Nilsson sa...

Serhat, om los latino americanos håller samman fungerar inte smutskastningskampanjerna längre. De smartare elementen i Washington torde förstå att tiderna förändrats, och dessutom undrar jag vilket behov USA längre har av sin gamla bakgård? Dessutom bygger Latinamerika sina egna strukturer med banker, områden för frihandel och annat, och blir helt enkelt svårare att komma åt. Kuppförsöket i Venezuela 2002 var nog sista försöket i den gamla dåliga stilen (hoppas jag).

Vad det gäller de gamla öststaterna (centraleuropeer egentligen) kunde de ju ta upp socialismen som ett försvar mot det råkapitalistiska Ryssland kanske?

Anonym sa...

Björn, jag kommer inte alls bli förvånad om något fd öst eller centraleuropeiskt land kommer gå i socialistisk riktning. Tvärtom så ser jag det som självklart med tiden.
Fortfarande minns man dock socialismens nackdelar och har fullt upp med att lära sig kapitalismens dåliga sidor. Pendeln kommer svänga tillbaka.

Just nu tycker jag det är lite tonårsrevolt genom att visa att man kan bestämma och helst reta sina "föräldrar" lite. gå med i Nato, stationera lite bombflyg, tillåta robotsköldar osv.
Även tonåringar växer upp och får livserfarenhet

H2

Björn Nilsson sa...

Det verkar som om tjecker och polacker i gemen inte är så glada åt robotbaser och liknande. Vet inte hur mycket du hänger med i vad som händer i Europa nu, men de nya länderna i EU har nyss upptäckt att det inte var något jätteklipp med medlemsskapet. De gamla rika medlemmarna har inte lust att ösa in pengar i Lettland eller Ungern utan behandlar de fattiga kusinerna som inte särskilt önskvärda. Antar att folk kommer att dra slutsatser av det också.