tisdag 31 mars 2009

Iran - Israel - USA (och lite Norge)

Enligt vad Aftonlövet skriver har Jerusalem Post dragit in en artikel där den norska ministern Kristin Halvorsen anklagas för att ha ropat "död åt judarna" under en demonstration mot överfallet i Gaza. Artikeln åberopade ett vittne som dock inte hört något sådant. Fast jag antar att historien har varit ute så länge att det nog inte hjälper. Sprid en lögnhistoria och låt den bita sig fast. Ett ryskt ordspråk säger visserligen att "lögnen har korta ben", men det är nog inte alltid sant. Ibland kan den springa iväg väldigt långt väldigt fort och bli svår att fånga in igen.

En artikel i Middle East Times berättar om vad israelerna vill göra i Iran, hur de och den tidigare administrationen i USA har agerat, och om en vidgande spricka mellan de två länderna. Om inte människoliv var inblandade skulle man kunna tro att Jönssonligan var i farten. En del "hemliga operationer" har så att säga inte gått så bra. Möjligen har man underskattat iraniernas intelligens och kunskaper - sådant är alltid farligt.

Till skillnad mot artikelförfattaren undrar jag om den demokratiska majoriteten i USA:s kongress vågar ingripa mot israelernas galenskaper med hemliga operationer inklusive försök till lönnmord i Iran. Som bekant är sådana saker legitim krigsorsak och det kan vara en av avsikterna: Israel försöker dra in USA i ett krig som redan Bushregimen började backa bort från. Nu försöker Obama öppna ännu mer mot Iran, men kräver inte det att han ryter till ordentligt mot israelerna? Eller väntar han möjligen ut någon dumhet från deras sida för att få chans till en rejäl markering?

Det kan vara så att israelerna har passerat toppen och snabbt är på väg utför, kanske beroende av det fenomen som kallas "grupptänkande". Ett slutet gäng sitter och utformar en politik som fungerar allt sämre, men när kritik kommer upp stöter man bort kritikerna efter de inte fattar något, och fortsätter att driva sin politik utan hänsyn till konsekvenserna. "Vi har rätt därför att vi har rätt och vi behöver inte bry oss om vad några dumskallar säger till oss eftersom vi vet bäst!" Något djärvt nytänkande kan man inte tänka sig från sådana människor.

Den nya israeliska regeringen verkar inte ge några exempel på intellektuell briljans direkt. Då hade den inte innehållit en ledsam centraleuropeisk politiker av Liebermans typ. Nå, det tar väl slut någon gång, men med förhoppningsvis inte alltför otäcka konsekvenser för människorna i området.

Inga kommentarer: