tisdag 24 mars 2009

Att se tiger OCH skog, eller BARA tiger

Ett experiment antydde att kinesiska och amerikanska studenter uppfattar världen på olika sätt. När de fick titta på en bild med en tiger i en skog koncentrerade sig amerikanerna på tigern, medan kineserna såg hela bilden - tiger och skog.

Det kan förklara varför man reagerar olika i Kina och USA på samma problem, och varför USA är på väg utför stupet men inte Kina. (Det förklarar kanske inte varför Kina åkte utför stupet för ungefär 150 år sedan medan USA var på stark uppgång, men där kanske finns andra orsaker.) För dagen ser det i alla fall ut som om USA bara orkar med begränsade frågor - och där gör man gärna bort sig. Ta USA:s olika krig exempelvis, såväl de riktiga i Irak eller mer påhittade som mot "terrorismen". "Krigen" mot brottsligheten och narkotikan förlorades för länge sedan. Hemlandets enorma problem verkar man ha svårt att ta till sig och se varför de har uppstått.

Detta experiment nämns i en artikel som handlar om att den ekonomiska krisen kan göra Kina till ekonomisk supermakt. Kineserna studerar helheten och reagerar efter den, inte efter tillfälligheter och småsaker. En viktig företeelse som nämns i artikeln är en tidningsnotis för några år sedan som fick någon att dra slutsatsen att nu vill inte världen ta på sig några mer skulder. Sedan exploderade som bekant skuldkrisen och bubblan sjönk ihop. Och kineserna tittade på sina amerikanska skuldsedlar och drog sina slutsatser … .Vad ser du här?

Kineserna sitter på enorma tillgångar av dollar med tvivelaktigt värde, det är en del av bilden och de gillar den inte. Men de har också ett förslag till lösning som lagts fram av Kinas riksbankschef Zhou Xiaochuan: dollarn skall ersättas av ny internationell valuta som inte är knuten till något särskilt land. Den kinesiske bankchefens uppfattningar finns här. f(Tänk bara, här sitter jag med en liten låda i knät och öppnar en förbindelse till Beijing och klipper ut ett stycke text med följande innehåll ... tänk om någon förutspått det för några årtionden sedan!):

Theoretically, an international reserve currency should first be anchored to a stable benchmark and issued according to a clear set of rules, therefore to ensure orderly supply; second, its supply should be flexible enough to allow timely adjustment according to the changing demand; third, such adjustments should be disconnected from economic conditions and sovereign interests of any single country. The acceptance of credit-based national currencies as major international reserve currencies, as is the case in the current system, is a rare special case in history. The crisis again calls for creative reform of the existing international monetary system towards an international reserve currency with a stable value, rule-based issuance and manageable supply, so as to achieve the objective of safeguarding global economic and financial stability.


Kinesen har faktiskt fräckheten att antyda att en sådan här lösning är bra för USA på sikt också.

Att det inte är bra med mängder av dollar av tvivelaktigt värde som internationell reservvaluta framgår av följande diagram från Wall Street Journal:


Att mängden USA-dollar i de olika ländernas kassor ökar skulle väl inte göra något - om det inte vore för att deras värde kan ändras väldigt fort och åt ett otrevligt håll. Det är ju som att äga aktier. Aktien har ett nominellt värde, men den dagen man vill sälja den för att man behöver köpa något kanske den inte är värd något. Och det bör oroa alla regeringar, inte bara Kinas.
Att stora mängder dollar ligger i bankreserver hos mindre utvecklade länder är ännu mer oroande. Skall de fattiga få betala extra mycket för den ekonomiska kraschen i USA? Det står inte varför u-ländernas dollarreserver ökat så kraftig, men en förklaring kan väl vara handel med och utlokaliserad tillverkning från USA till Asien.

Nå, det vore egendomligt att tro att inte världens folkrikaste land skulle ha synpunkter på hur världens affärer sköts. Det är en makt på uppåtgående, en makt vars ledare har en klarare syn på tillvaron än de små futtiga politiker som står i spetsen för "God's own country".

"När Kina reser sig kommer världen att skaka" lär Napoleon ha sagt någon gång. Och det ser ut som om Kina nu beslutsamt är på väg att resa sig och ta del i världens affärer.

Inga kommentarer: