lördag 21 mars 2009

Irak, Palestina, Afghanistan ...

Nu kan vi "fira" sexårsdagen av det senaste Irakkrigets utbrott. Det gick inte som de övermodiga angriparna hade tänkt sig, men även om de inte vunnit så har de åtminstone kunnat ställt till ett helvete för befolkningen. Och samma sak är det i Palestina och Afghanistan, så det var lämpligt att förena dessa krig i en manifestation, som här på Sergels torg i Stockholm tidigare idag.


Banderoller och affischer talade klarspråk om vad som händer. Här är foton på de flesta talarna. Jag missade en, Anita Dorazio, Asylkommittén. I sitt tal gick hon hårt åt massavvisningar av irakiska flyktingar som nu flygs iväg och lämpas av i Baghdad utan att ha någonstans att ta vägen.


Konferencier: Olof Buckard, medan Jan Myrdal bidar sin tid


Jan Myrdal (som är sig själv)

Dror Feiler, Judar för israelisk-palestinsk fred


Eftikhar Hashem Alhusainy, IrisMartin Schibbye, IrakSolidaritet


USA tänker lämna Irak (fast kanske i själva verket inte alls tänker lämna Irak). Ändå är det, som Myrdal sade, en ny värld vi har runt omkring oss. Herrefolkens tid är förbi. Och det låter uppmuntrande. USA och några av dess allierade och lydstater (som EU och Sverige) kan försöka hänga kvar i den gamla världsordningen, men nu bryter en ny världsordning fram. Kanske den ekonomiska krisen hjälper till i omdaningen,

Inga kommentarer: