söndag 29 mars 2009

Ge betalt för gammal ost ...?

Den patriotiske kinesiske mandarinen Lin Zexu låter förstöra engelskt opium 1839

Narkotikaförsäljning och -konsumtion anses inte så smakligt numera (vi kan bortse från skillnaden mellan mer eller mindre skadliga preparat i det här sammanhanget) med tanke på hur det skadar människor och hela samhällen. Annat var det förr. Som när Kina var en stor och rik men ganska sluten stat som inte behövde köpa så mycket från omvärlden. Omvärlden ville däremot ha te, siden, porslin och annat intressant och betalade med en av de få saker kineserna var intresserade av att ta emot: silver. Man får anta att via diverse omvägar flöt silver såväl från Sala i Sverige som Potosí i Sydamerika in i Kinas skattkammare.

Det fanns dock en sak som engelsmännen kunde sälja, bara man kunde tvinga kineserna att acceptera införsel - opium som odlades i Indien. De kinesiska härskarna var dock inte dummare än att de förstod att det skulle vara en dålig affär för landet om silvret fördes ut igen och ersattes av någon skit som förstörde folk. Med andra ord satte de sig till motvärn och förstörde opium, som visas på bilden ovan. Men engelsmännen hade väl inte varit engelsmän om de inte (tillsammans med fransoserna) drog i fält och med sin överlägsna militära teknik tvingade kineserna att tillåta införsel av narkotika. Två krig utkämpades om detta, kineserna förlorade, och så gick det raskt utför med "Mittens rike".

Dock, tiderna har förändrats, man sticker helt enkelt inte upp en puffra i nyllet på Kinas president och ger order om det ena eller andra. Tiderna har förändrats till den milda grad att cheferna för den brittiska underrättelsetjänsten varnar regeringen för att Kina kan ha kapacitet numera att via datanäten slå till mot viktiga samhällsfunktioner.

They have told ministers of their fears that equipment installed by Huawei, the Chinese telecoms giant, in BT’s new communications network could be used to halt critical services such as power, food and water supplies.

Huawei? - Lustigt, det står Huawei på den där lilla dosan som kopplar ihop min dator med yttervärlden. Hej Kina, om du läser det här: jag vill bara tala om att jag är ganska vänskapligt sinnad!

Nå, om det här stämmer så kan man i alla fall säga så mycket att brittiska underrättelsetjänsten misstänker att utrustning som British Telecom (BT) köpt från Kina skulle kunna användas för att slå mot en massa viktiga samhällsfunktioner i Storbritannien, och att engländarna har svårt att värja sig mot detta. Fast några kommentarer till artikeln luftar åsikten att engelsmännen är så bra på att sabba för sig själva att det inte behövs kinesiskt ingripande. Eller att kineserna behöver bland annat England för sin export.

Men varför inte göra som kineserna påstås göra: se till hela bilden? Opiumkrigen tillhör historien, och bär sig inte engelsmännen dumt åt behöver kineserna inte mixtra med sina fiffiga nätprodukter för att ge långnäsorna en läxa! Det är inte alltid smart att ge igen för gammal ost.

Inga kommentarer: