onsdag 4 mars 2009

ICC jagar Bashir. Hur blir det med Israel?

Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, har begärt att Sudans president Omar Hassan Bashir skall gripas som ansvarig för brott mot mänskligheten i samband med Darfurkonflikten. Jag går inte in på i vilken grad denne man är ansvarig, han är ju inte ensam ledare i detta jättelika land, men däremot skulle en juridisk aktion av det här sättet vara mer trovärdig om inte bara åtalen eller krav på åtal gällde mindre figurer som är osams med USA.

Vad det gäller israelerna så är fler initativ på gång förutom att ICC nu funderar på att ta upp saken. Det kanske behövs många angreppsriktningar för att hålla trycket uppe och slå hål på den israeliska strategin att bara egna militärdomstolar kan döma i dessa frågor. (Hur i h-e kan ett sådant påhitt accepteras?) En organisation har kommit på en tänkvärd kringgående rörelse, nämligen att man skall stämma Storbritannien eftersom landet inte ingripit mot Israels angrepp mot grundläggande principer i internationella lagar. Och det är klart, en massa stater skulle kunna stämmas för att man hjälpt israelerna med deras etniska rensning.

3 kommentarer:

mishka sa...

Hörde också talas om samma grej. Nu är idén om att stämma Storbritannien genialisk, men det gäller att genomföra det också. Frågan är varför vänstern och MR-organisationer inte för fram dessa krav oftare? Mig veterligen sades inte ett knyst när barnmördaren och tillika Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan besökte Sverige till exempel.

Björn Nilsson sa...

Det finns väl inget som hindrar att exempelvis kurdiska organisationer samlar dokumentation av övergrepp från den turkiska regimen och sedan försöker olika domstolar att ta upp dem?

mishka sa...

Det jag ville peka på är avsaknaden av solidaritet i frågan. De enda aktivismen som utförs är just bland kurdiska grupper.