tisdag 3 mars 2009

De ansvariga för Gazakriget till Haag? Historien fortsätter

Det är inte slut med ansträngningarna att få de ansvariga för kriget i Gaza till den Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Detta kan man läsa om i Guardian.

Det som tribunalen för närvarande funderar över är om den Palestinska Myndigheten i någon form kan betraktas som en statlig enhet och därmed kunna vara part i en rättegång. Blir det jakande svar på den frågan kan processen fortsätta. Men en riktig rättegång är långt borta.

En rättegång skulle gälla vad båda parter höll på med, men jag tror de flesta inser att den verkliga prestigeförlusten skulle drabba de israeliska ledarna (och deras ombud exempelvis i Sverige). Flygbomber och missiler, artillerigranater och fosforbomber mot ett av Jordens mest tätbefolkade områden som man dessutom spärrat av från yttervärlden och fortsätter spärra av - det är väldigt svårt att motivera och försvara. Och kommer Gaza upp på bordet är det väl inte omöjligt att andra händelser som strider mot internationell rätt också blir aktuella för rättsprocesser. De israeliska ledarna kommer att slå ifrån sig med all kraft, frågan är hur mycket USA är berett för att stödja dem. Kanske USA:s möjligheter att agera minskas av att man själva inte erkänner ICC?

Det är bara att hålla tummarna. Så länge inte misstänkta krigsförbrytare som tillhör USA:s lag dras inför rätta är den internationella tribunalen inte särskilt trovärdig. Ställs de ansvariga för förstörelsen av Gaza inför rätta kommer vi äntligen att få en situation där det börjar se ut som om likhet inför lagen råder. "Israelvänner" må gnälla över det. Folk med rättskänsla bör känna glädje och tillförsikt över att vi kanske kan få en mindre våldsam värld.

Inga kommentarer: