lördag 28 mars 2009

USA-pukko

Att det finns en hel del pukkon i USA är väl inte så konstigt. Landet har ju 300 miljoner innevånare och några stycken måste väl vara konstiga. Som den domare som HuffPo berättar om. Han kräver att Iran skall betala 25 miljoner dollar plus ränta till anhöriga för en medborgare i USA men tillika soldat i Israels armé som blev dödad under en misslyckad fritagning sedan han gripits av Hamas. Iran påstås vara inblandat och ansvarigt för att man stött Hamas och för att en del av de inblandade känt någon som känt någon etc ... .

Den första tanken som griper en är ju: är domarjäkeln riktigt klar i knoppen? Bara om man tar Iran så skulle ju landet kunna komma med en motstämning som täcker allt från kuppen 1953 och allt våld som inträffade under shahens regim. Det var ju USA som såg till att shahen blev diktator i ruskig världsklass. Att USA skulle kunna stämmas för tusentals övergrepp som de allierade i Israel begått är uppenbart om man följder detta schema. Och sedan skulle nog miljontals människor över hela Latinamerika stämma USA för vad USA-stödda militärdikatorer, dödspatruller och paramilitärer hållit på med. Och listan är inte slut med det, inte på långa vägar ... . Skulle USA betala 25 miljoner per offer bleve landet nog fullständigt utarmat.

Det intressanta här är kommentarerna under artikeln. Några israelförsvarare är framme men de får ordentligt mothugg. Folk verkar mest arga och ställer bland annat frågan hur det kan komma sig att en medborgare i USA gör värnplikt i ett annat lands armé men ändå kan fortsätta att vara medborgare i USA. En aspekt jag inte tänkt på tidigare är att det finns ju svenskar som gör värnplikt i Israel - borde man inte åtminstone utreda vad de håller på med? Har svenskar varit inblandade i våldsdåd exempelvis? Och hur skall det i så fall behandlas. Dubbelt medborgarskap verkar inte vara så populärt i USA och man kan mista medborgarskapet om man röstar i ett annat lands val enligt någon kommentar.

Det skall bli intressant att höra om det händer något mera här. Kan en enskild domare (blåst i roten eller arbetande enligt direktiv från israellobbyn?) sätta krokben för Obamas försök att normalisera förbindelserna med Iran? En sådan här sak bör ju mottas som en gåva av den hårda linjen i Teheran. Skulle jänkarna ge sig på att beslagta iransk egendom för att få ihop till miljonerna kan man nog betrakta dörren som stängd igen, och vem tjänar på det? I alla fall inte de kvinnor och ungdomar som liberalerna påstår sig ömma för. (Inte för de iranska arbetarna heller, men dem tror jag ingen liberal ömmar för!)

Inga kommentarer: