torsdag 8 november 2007

Bloggfynd - Dick Emanuelsson om Latinamerika

Den som är intresserad av utvecklingen i Latinamerika kan hålla koll på den här bloggen. Det är journalisten Dick Emanuelsson, baserad i Honduras, som håller ögonen på denna spännande kontinent. Innehållet är blandat på svenska och spanska, uppdateras inte så ofta, men kvaliteten är viktigare än kvantiteten. Den senaste posten handlar om detta: Under 2006 skickade de så kallade gästarbetarna i världen hem 300 miljarder dollar till sina familjer eller anhöriga. Det är mer än anslagen från allt bistånd från regeringar och internationella organisationer.

För vissa länder utgör hemskickade pengar tiotals procent av landets totala inkomster, så det är ingen småsak med det här. Vi minns väl vilket liv det var för några år sedan när islamiska banknätverk i Afrika och Asien påstods förmedla pengar åt al-Quaida. Det var väl struntprat, men som ett resultat av USA:s försök att stoppa transaktionerna drabbades såväl avsändare i den rika världen som behövande mottagare i den fattiga hårt. Flera länder i Centralamerika och Karibien är kraftigt beroende av gästarbetarpengar från landsmän som arbetar i USA så länge de inte kan få igång en egen ekonomisk utveckling och ta hand om sina mängder av arbetslösa. Vad som händer när delar av det politiska USA vill deportera mängder av arbetande människor kan man undra.

2 kommentarer:

Ruben sa...

Det är synd bara att han. D M. skriver om lögnerna ang. Zelayas utskickande ur Honduras.
Men vad kan man annars vänta sig av en kommunist som hjälper till att sabotera för folket i Honduras.

Björn Nilsson sa...

Som praktiken visar behöver man sannerligen inte vara "kommunist" för att förråda folket i Honduras eller något annat folk.