fredag 16 november 2007

Källarfynd - samhällskunskap från 50-talet

I min pågående långsamma städning av kaoset i källaren kom en gammal skolbok fram: Samhällskunskap för klass 4-6 från 1955. Jag scannade några bilder. Notera texten vid bilden ovan: om du är sjuk, håll dig i slafen tills doktorn säger att det går bra att kliva upp. Det var andra tider det. Idag får inte någon läkare bestämma sådant, det skulle se ut. Ligga sjuk och känna "utanförskap"!

Bland skådespelare gäller vad jag hört slagordet: "Kan du stå på ben så kan du stå på scen." Kan du släpa dig iväg till det eventuella jobbet så är det bara att göra det (smitta gärna ner kollegorna också).

Såvida du inte heter Kristina Axén Olin som uppges ha "sjukskrivit sig". Men det är klart, hon är ju inte doktor, däremot alkoholist i de finare kretsarna. Och det stämmer väl bra med moderatungdomarnas paroll "kan själv". Korka upp själv och sjukskriva sig själv. (Det måste ha varit någon annan än "själv" som i själva verket föranstaltade om inskrivningen på torken, eller ... ? tjänstledighet, kan man ha det som politiker?)

Alkoholism är inte roligt. Hoppas det inte finns några barn inblandade som far illa. Har man en alkoholist till förälder kan det bli mycket tråkigt.Ålderdomshemmen ersatte de gamla fattigstugorna i början av 1900-talet. På den här bilden ser det ju trivsamt ut med en kopp fika och en pratstund. Hinner dagens springvikarier med så mycket mer än några glada tillrop medan de ilar förbi?

Inga kommentarer: