måndag 5 november 2007

"Snart kan svenska soldater dö i strid"

Snart kan svenska soldater dö i strid

skriver Lotta Gröning i Aftonlövet. Fast å andra sidan är det svårt att få tag på folk till styrkan med det kärn-nordiska namnet Swedish Battle Group. Kunde man inte kalla sig för Bärsärka-Hakkapelliterna i stället, för att åtminstone låta lite farliga?

I och för sig har risker funnits hela tiden. Svenskar har riskerat livet i neutralitetsförsvaret, på Sallafronten under Finska vinterkriget, i fredsbevarande FN-operationer. Svenskar har omkommit av olika orsaker även när de burit de blå baskrarna/hjälmarna. Att bära vapen i närheten av andra som bär vapen är ofta riskabelt.

Det här gänget, hur många de nu blir, avviker dock från våra FN-trupper vad det gäller varför man riskerar livet:

Styrkans uppdrag är inget vanligt fredsuppdrag. Sverige ska nu gå i strid för freden. Det är ungefär som USA som är i Irak för demokratin. De som anmäler sig till styrkan måste kallt räkna med att dö. Folk dör i strid.

Man kan ju kallt säga: de har ju betalt för det, de är yrkessoldater, legoknektar, inga stackars värnpliktiga som släpas ut i fält till krig som de inte vill vara med i. Lyft er lön och var bara tacksamma om ni kommer hem någorlunda helskinnade från uppdraget, knektar!

Läs det här igen, det låter tvetydigt:

Sverige ska nu gå i strid för freden. Det är ungefär som USA som är i Irak för demokratin ...
Eftersom USA:s insats för demokratin i Irak är synnerligen klen (hur kan man försvara demokrati hos en befolkning som bara vill bli av med en så fort det någonsin går?) kan man fråga sig vad Gröning menar med " ... i strid för freden". Är det en ironisk släng? Skall man anta att freden i själva verket betyder kriget (som i romanen 1984). Kommer den här styrkan att ingripa för att hjälpa palestinska olivodlare att bevara freden mot israeliska intrång? - Jag tvivlar på det, och därför är den obehövlig.

Skulle man inte kunna avveckla den här stridgruppen med hänvisning till att vi inte kan få ihop en slagkraftig styrka? Eller att Borg vill ha pengarna till något annat? Visserligen finns det områden där den skulle kunna göra vettiga insatser, men sammanhanget med stormaktspolitik är tillräckligt illavarslande för att man skall hålla sig undan.

Inga kommentarer: