torsdag 15 november 2007

Hoppfullt för Alliansen

Varför ser läget bra ut för Alliansen vid nästa val om tre år? Med tanke på att regeringen verkar rätt skakig just nu kanske någon tror att det blir en promenadseger för oppositionen. Det kan i själva verket bli ett rejält magplask. Här är förslag på några punkter som talar för Alliansen:

Glömskan. Om de flesta skandaler avvecklas i år kan de i stort sett vara bortglömda vid nästa val.

Konjunkturer. Om det inträffar en lågkonjunktur 2008 kan den ha blivit överstökad år 2010. En god konjunktur brukar gynna sittande regering.

Privatekonomi . Med en välfylld statskassa 2010 kan Alliansen plötsligt bli reformsinnad och vräka ut pengar till nyckelgrupper i medelinkomstgruppen.

Socialdemokratin. Partiet verkar i stort sett vara handlingsförlamat, förutom att ledningen rör sig mot det område som redan ockuperats av Alliansen. Och Allianspolitik utförs bäst av Alliansen, så varför skall någon som inte gillar den rösta på SAP om partiet ändå tänker föra i stort sett samma politik? Sahlingruppen visar inte några ansatser till att motsvara de höga opinionssiffrorna, och det kan straffa sig när det verkligen blir till att rösta.

Det finns väl fler förhållanden, men jag tror att de här är ganska viktiga.

Inga kommentarer: