tisdag 13 november 2007

Kylskåp till eskimåerna?

Om uppvärmningen av Jorden fortsätter och blir värre kanske det gamla skämtet om att "sälja kylskåp till eskimåerna" blir dagsens sanning. Naturens egen jättelika isdös, polarisarna, riskerar att i stort sett försvinna. En annan aspekt av värmen i polarregionerna blir att havsnivån stiger - knäckfrågan är: hur mycket? Långsamma ändringar i nivån orkar nog de mänskliga samhällena med att parera, men om det rör sig om flera meter under bara säg femtio års tid, då blir det riktigt besvärligt.

Bilder kan ibland säga mer än ord. Aftonlövet skriver om en ny bok från Greenpeace där man med hjälp av fotomanipulationer vill visa hur stigande havsnivåer påverkar olika områden i Spanien. Det kan vara ett bra grepp för att förklara vad som kan hända. Stränder som försvinner (fel ord egentligen; stranden flyttas ju en bit), floder torkar ut, grönskande områden förvandlas till öken.

Hur skall vi reagera på detta? Kasta oss på flyget och åka iväg och titta på allt som snart riskerar att förstöras (och därmed hjälpa till att snabba på förstörelsen)? Eller skulle man kunna tänka sig att framtida upplevelser av exotiska platser kan avnjutas härhemma, i någon sorts cyberkammare där Rivierans stränder eller Borneos djungler riskfritt kan studeras utan att man behöver lämna landet? Tänk att med hjälp av listiga dataprogram kunna "vandra" i Mexico city eller Taj Mahal i lugn och ro, utan att behöva oroas för tropiska sjukdomar, rånare eller horder av tiggare? Det blir naturligtvis en rejäl smäll för rese- och turistindustrin med färre resenärer, men i stället en vänlig klapp på kinden för allas vår Moder Jord!

Inga kommentarer: