söndag 4 november 2007

Undantagstillstånd

Hur låter det när en nästan-militärdiktator håller på att tappa greppet och utlyser undantagstillstånd? Jag kollade upp den pakistanska dagstidningen Dawn och fick hela texten. Det var mycket elände med folk som kastar bomber och spränger sig själva och andra i luften, och jurister som verkar tycka att landet skall med lag styras, tycker presidenten. Så nu slänger Musharaff in sin förmodligen sista stora tillgång - sin armé - i ett desperat försök att rädda läget. Juristerna kastas ut, och de som drabbas hårdast av regeringens hårda tag lär inte vara bombsprängare eller separatister i bergen mot Afghanistan utan den vanliga civila oppositionen.

Här är slutklämmen:

... a situation has thus arisen where the government of the country cannot be carried on in accordance with the Constitution and as the Constitution provides no solution for this situation, there is no way out except through emergent and extraordinary measures;
...
I, hereby, order and proclaim that the Constitution of the Islamic Republic of Pakistan shall remain in abeyance.

Jag måste slå upp abeyance. Det verkar betyda att konstitutionen får vila "tills vidare". Men när brukar killar som Musharraf bry sig om grundlagar? Kuppgeneraler och grundlagar brukar inte vara en bra kombination.

Vad jag förstår har såväl inrikes härskare i Pakistan som deras vänner i USA lattjat med islamiska grupper under många år för att ha dem som kampgrupper mot såväl pakistansk vänster som mot Afghanistan. Det får man betala för nu. De är inte lydiga och lätthanterliga redskap längre, och inte det minsta tacksamma för de vapen och den utbildning de fick tidigare. Pakistan kanske fortsätter att lösas upp i små och kaotiska territorier - processen har redan varit igång ett tag i stamområdena. Undrar vad det är för status på det pakistanska kärnvapenprogrammet idag förresten?

Inga kommentarer: