fredag 16 november 2007

Söderkåkar

Den som är fanatiskt intresserad av höghus kan sluta läsa här. Här skall det handla om mindre format, i Sofia församling på Söder. I området finns förvisso äkta gamla Söderkåkar, trähus med många år på nacken och med kulturstatus. Jag skriver dock om modernt fast smått, och med en utformning som jag tycker går bra ihop med den kringliggande miljön. Bilderna kommer från hörnet av Tengdahls- och Barnängsgatorna. Nedan kan man jämföra formatet på de nya husen och det gamla Barnängsområdet. Det ena huset slår inte siktmässigt ihjäl det andra och det känns positivt.
Nedan hörnan Tengdahls- och Barnängsgatorna. Kvarteret heter för övrigt Barnängen.


Man får nästan en vision av småstadsgata. Det kanske är så med Stockholm: i den stora staden finns ett antal småstäder med olika karaktär. En kvarts promenad och man är borta på livligare gator bortåt Medborgarplatsen - men här är det lugnare.Bondens butik kanske hjälper till att ge området en lite lantligare karaktär?


3 kommentarer:

gardebring sa...

Jag tycker skalan fungerar ganska bra här. Tyvärr har man gjort två alltför vanliga generalfel.

1. Husen saknar kontakt med trottoaren. Istället har man lagt en totalt meningslös halvmetersgräsmatta mellan hus och trottoar. Jag skulle mycket hellre ha sett en bredare trottoar med trädplantering i trottoarens utkant mot gatan.

2. Det är ett bostadsområde. Inte stad. Var finns butikerna? Det mest uppenbara felet finns här i hörnan Tengdahls- och Barnängsgatan- Platsen är fullständigt klockren för en liten butiks- eller kontorslokal med fönster och dörr direkt mot gatan. Istället har man förslösat denna möjlighet till liv med ett fönster med nerdragna gardiner.

Det hade varit så oerhört lätt att göra detta område så mycket bättre, utan att överhuvudtaget få högre kostnader.

Björn Nilsson sa...

Jaha, jag tror du har några poänger här. Aspekten "kontakt med trottoaren" har jag inte tänkt så mycket på. Här skulle man nog kunnat bredda trottoarerna (alternativt göra husen lite bredare). Och bristen på annat än bostäder är ju tydligt här, bra att du pekade på det. Med en flora av mindre etablissemang här hade det nog varit mer folk på gatan än vad det var när jag fotograferade där.

Det är ju ofta så att folk som bor på bottenvåningen drar för gardinerna (det skulle jag också göra) så ur den synpunkten kunde man lika gärna ha annan verksamhet där. Ett problem kan vara att ju mer kommersiellt det blir i staden, desto svårare blir det för de små företagarna att klara sig - vilket visas när små butiker nu riskerar att sparkas ut ur de centrumanläggningar som staden har sålt till privatintressen.

gardebring sa...

Ohja. Bostäder i bottenplan är sällan lyckat. Det passar mycket bättre för näringsverksamhet.

Jag tror inte att "kommersialisering" är ett problem. Att småbutiker sparkas ut ur centrumanläggningar är bara ett problem i större perspektiv om det saknas just smålokaler i bottenplanen. Småbutikerna kan ju då etablera sig där istället. Sedan att alla köpcentrum blir enahanda tråkiga med bara samma standardbutiker är ju en annan aspekt, vem vet, kanske det slår tillbaka i slutändan. Problemet är snarare att det kan vara svårt att få lönsamhet om du inte har en viss mängd butiker i ett område. Finns det bara ett par stycken tar sig ingen dit, och de riskerar att gå under. Finns flera butiker går folk den vägen, man följer stråk som är intressanta, alltså har butiker och stadsliv. Det kan du förvisso också lösas genom en högre täthet och hushöjd, då skapar du lokalt underlag som räcker för butiken ändå. Men det finns nästan alltid underlag för iaf några butiker eller affärsverksamheter i varje kvarter. Må det vara konditori, matbutik, någon revisionfirma, hårfrisör eller vad annat. Jag bor på nedre Gärdet (i den delen som fortfarande ser ut som en stad) och har i mitt kvarter frisör, ett litet skivbolag, ett bolag som gör trycksaker, konditori, chokladaffär, mäklare, optiker, blomaffär, närbutik, café, ett bolag som säljer golv, pizzeria, asiatisk matställe, djuraffär, juvelerare osv. Detta trots att fältöversten ligger ett stenkast bort. När man går längre upp på Gärdet försvinner butikslivet i stor utsträckning, trots att husen är högre. Problemet är att husen står glest, och stadsrummet, och därmed underlaget, dör ut.