tisdag 6 november 2007

Bort med dollarn från catwalken!


Gisele Bundchen: "Working for the Yankee dollar? No way!"

Jag citerar Aftonlövet som i sin tur citerar BBC. Det handlar om en superrik brasiliansk fotomodell som jag aldrig hört talas om men som uppges ta in 220 miljoner kronor årligen. Det är ju en slant, men tjejen är inte riktigt nöjd. Hittills har hon fått betalt i USA-dollars, men nu rasar kursen så hon vill ha euro i stället. Ord och inga visor! Ingen välgörenhet för herrarna i Washington!

Om det nu bara var den här tösen som sade upp bekantskapen vore det inte så krisartat för USA och dess dåliga finanser. Men det finns en rörelse bland vissa oljestater att gå över till euro som betalning för soppan de levererar, och då blir det allvarligt för USA. Kan man inte spotta ut dollarsedlar och statspapper i dollar och byta ut dem mot billiga leveranser från utlandet ligger man risigt till. Det betyder att utlandet inte längre vill finansiera USA:s usla affärer, krigföring och annat.

En lågt värderad dollar kan i och för sig främja USA:s export, och teoretiskt skulle man kunna ta in sådana exportinkomster att underskotten i handeln mot utlandet kunde minska. Men USA är ju inte ensamt på världsmarknaden numera, det finns aggressiva konkurrenter Jorden runt som kan bjuda på bättre kvalitet, bättre kundanpassning och lägre priser. Så det ser illa ut. Tur att jag gjorde mig av med den där dollarsedeln som låg och skräpade i många år!

Inga kommentarer: