söndag 4 november 2007

Brott & straff nu & då

Jag har ett suddigt minne, kan vara från tidigt 90-tal när det ännu fanns den gamla hederliga sortens postkontor. En posttant hade ertappats med att låna en smärre summa ur kassan. Undrar om det ens var en hundring. Hon blev åtalad, dömd, och fick sparken. Det var tider det. Konstiga tider. Varför fick hon inte helt enkelt uttala sig för massmedia och säga att "det där var ju väldigt tråkigt och absolut inte rätt och nu ska jag rätta till det" - och så hade allt varit utagerat!

De summor som försvunnit genom dagens moderata svarta hem- och byggtjänster torde vara betydligt större än vad den lilla posttanten dyrt fick betala för. Men det verkar inte som om vederbörande begriper vad de håller på med. Även om de sitter i sina höga positioner och spottar ner på folk kan det någon gång hända att folk spottar tillbaka. Cederschöldarna hade varit snorkiga mot tidigare svartjobbare och nu fick dessa en chans att ge igen via blodtörstiga media. (I och för sig: om man började skärskåda varenda journalist, vad skulle man hitta då?)

Pamparna kanske tycker att "makt är rätt", men då bör man minnas att makt inte är något absolut och makten kan flyttas på sätt som är svåra att förutse. Det billiga tjänstefolket kan se och höra saker när de som osynliga "tjänsteandar" tassar omkring i bakgrunden, och det är inte säkert att de behåller kunskaper om de sjaskiga interiörerna för sig själva.

Alliansens kamp mot fusket har skadskjutits av alliansarna själva, det är inget snack om saken. Hur skall statsministern eller någon annan minister kunna ställa sig upp och beskylla i stort sett hela svenska folket för att fuska i dagens läge? Detta är ett moraliskt moras som de skapat. Man kan säga att en och annan av det senare årets avslöjade fuskare har "fått sparken", men jag tvivlar på att de som åker ut nu kommer att drabbas hårdare socialt än posttanten. De har förmodligen sociala nätverk som tar hand om dem - de kan ligga lågt ett tag och sedan komma tillbaka och låtsas som ingenting har hänt, för de lär inte hamna i brottsregistret. Inte lär de behöva gå och städa hos andra för att få ihop till hyra och blodpudding!

Inga kommentarer: