fredag 2 november 2007

Inga småslantar direkt

Jag saxade det här från Sveriges Radios hemsida. Inga småslantar direkt.


Drygt 300 miljarder kronor har den brittiska centralbanken, Bank of England, betalat ut till Northern Rock, som är ett av de största bolåneinstituten i Storbritannien.

Utslaget per skattebetalare blir det nästan 10 000 kronor per person.

Det är ovanligt att centralbanken går in och ger nödkrediter, men i det här fallet ansågs det nödvändigt, eftersom kostnaden för bolåneinstitutets egna lån hade ökat dramatiskt.

...


Problemen är heller inte över. Centralbanken väntas fortsätta att låna ut pengar till bolåneinstiutet. Det kan bli ytterligare 100 miljarder kronor i år.


Miljarder! Och det kanske drar iväg till uppåt 13000 - 14000 kronor per invånare i Storbritannien. Förmodligen kunde pengarna användas bättre, men nu gäller det att rädda lånebranschen innan det blir en riktig krasch. Den kommer inte bara att drabba England, utan förmodligen också få följdverkningar utrikes, även i Sverige.

Den gamla frasen om att "kasta goda pengar efter dåliga" infinner sig direkt när man tänker på det här. Tokeriet med bolån i tid och otid visar på behovet av modeller för bostadspolitiken som inte tvingar folk att skuldsätta sig, samtidigt som ett gott boende skall garanteras. Hur får man den ekvationen att gå ihop? Kan problemet vara att det finns för mycket oanvända pengar att låna ut? Då skapas lånemarknader som förr eller senare drabbas av instabiliteter, och då händer kriser av den här typen. Och i sluttampen blir det då staten (den av nyliberalerna föraktade staten) som måste rycka ut och rädda spekulanterna.


Inga kommentarer: