fredag 9 november 2007

Två bilder från Söder

En bild av Söder, tagen nära Mariatorget i förmiddags. Affisch om en minnesgudstjänst för avlidna missbrukare. Det är nog rätt många vid det här laget, sedan narkotika på allvar började komma in i Sverige i mitten av sextiotalet. Och supit sig sönder och samman har ju folk hållit på med under århundraden. Man föds inte till missbrukare. Det fordras inskolning. Tänk på det.

Jag fortsatte ner mot Götgatan och tog en sväng in i den nya gallerian i gamla skattehuset. Antas den konkurrera med Ringens köpcentrum nu? Som bilden nedan visar är färgen på dörrarna mot yttervärlden i en ganska läskig orange nyans. Det är väl meningen att de skall synas bra, men färgen påminner mig om hur starropererades glasögon såg ut förr.


Inte var det så jäkla märkvärdigt därinne heller - samma butiker som finns överallt annars, i stort sett. Några få som inte verkade tillhöra någon butikskedja. Men det här upplägget (förmodligen saftiga hyror) är som gjort för att slå ut små oberoende firmor. Serveringar där folk kunde sitta och försöka se ut som intellektuella kämpar från Sofo fanns det - jag misstänker att de mest snackade smörja. - Var det inte författaren Stig Dagerman som en gång för länge sedan gav sig ut på stan för att avlyssna vad folk pratade om, i akt och mening att göra litteratur av det, men återkom efter några dagar och rapporterade att folk mest pratade smörja? Jag tror inte att figurerna där var så mycket bättre.

Gallerior verkar vara dagens bud. För hundra år sedan var det populärt med en liknande företeelse: då hette det passager. En gång genom ett hus, från en gata till en annan, med butiker och andra inrättningar. Passagen mellan Birger jarlsgatan och Smålandsgatan från 1890-talet är av den typen, och jag har gått i något liknande i Budapest en gång. Birger jarlspassagen hamnade i världslitteraturen, i och med att August Strindberg lät akt fyra av skådespelet Stora landsvägen utspelas just där. Undrar om någon sitter och plitar på ett galleria-skådespel idag? I och för sig låter det som en idé för en evighetsserie på TV: en galleria, ett antal företag med sina anställda och stamkunder, konflikter i parti och minut, rån, bombhot, romantik ... .

Inga kommentarer: